Rode Kruis-Vlaanderen maakt 1 miljoen euro over aan het Internationale Rode Kruis voor humanitaire hulp aan slachtoffers van het conflict

Rode Kruis-Vlaanderen maakt per direct € 1 miljoen over aan het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC). Het geld komt voor € 250.000 uit het eigen noodhulpfonds en voor € 750.000 uit de voorlopige opbrengsten van de 5353 rekening waar Rode Kruis-Vlaanderen begin deze week toe opriep. De organisatie dankt uitdrukkelijk iedereen die reeds een bijdrage gestort heeft. De financiële steun zal gebruikt worden om humanitaire noden te ledigen. Dat wil zeggen voor de aankoop van voedsel, water, medicijnen en eerste hulp materiaal voor hulp aan kwetsbare personen en getroffenen. 

Florence Gillette, hoofd van de ICRC-delegatie in Kiev: “De prioriteit van het Internationale Rode Kruis is het helpen van mensen in nood. Zolang de veiligheidssituatie het toelaat, zullen onze teams die nu in Oekraïne zijn, hun werk voortzetten om vitale infrastructuur te herstellen, gezondheidsfaciliteiten te ondersteunen met medicijnen en uitrusting en gezinnen te helpen met voedsel en hygiënische artikelen.”

Het Oekraïense Rode Kruis werkt met 3.000 vrijwilligers en 550 vaste medewerkers. Daarnaast heeft het Internationale Rode Kruiscomité zo’n 600 vaste medewerkers gestationeerd in het land en dit reeds de afgelopen 8 jaar. Rode Kruisverenigingen in Oekraïne en de buurlanden hebben de afgelopen dagen nog eens duizenden extra vrijwilligers gemobiliseerd. Zij beschikken over lokale kennis, taalvaardigheden en vooral de nodige Rode Kruisopleiding om de mensen op een efficiënte en gecoördineerde manier bij te staan.

De inzet van de vrijwilligers en medewerkers van het Oekraïense Rode Kruis is bewonderingswaardig en verdient het grootste respect. Met gevaar voor eigen leven werken zij onvermoeibaar door om de getroffen mensen – gewonden, ouderen, vluchtelingen, zieken, families nog ter plaatse – te helpen. Daarom roepen we nogmaals op om de ruimte voor neutrale, onpartijdige en onafhankelijke humanitaire actie te beschermen en te vrijwaren, zodat alle hulpverleners toegang kunnen blijven houden tot de burgerbevolking.

Lokale Rode Kruis-teams ondersteunen is prioritair

Die lokale teams ondersteunen is nu de hoogste prioriteit en dat kan best met financiële ondersteuning. Vandaar dat Rode Kruis-Vlaanderen hier ook verder op inzet. De rekening BE53 0000 0000 5353 met vermelding ‘Oekraïne’ blijft actief. Ook online giften zijn mogelijk. Daarnaast is Rode Kruis-Vlaanderen ook partner in het consortium 1212 dat gisteren de campagne “Oekraïne 12-12” gelanceerd heeft.

Rode Kruis-Vlaanderen is en blijft in nauw contact met de Rode Kruisverenigingen in het conflictgebied en met het Internationale Rode Kruis (ICRC). Samen met hen wordt continu geanalyseerd welke praktische hulpacties opgezet moeten worden en/of waar financiële hulp nodig is om te helpen.