;

Zuid-Soedan: ondanks vredesverdrag blijft aantal slachtoffers hoog

Tien maanden na het vredesverdrag blijft het aantal slachtoffers in Zuid-Soedan hoog. Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) ziet het aantal patiënten in de lokale ziekenhuizen niet slinken en wijt de grote hoeveelheid gewonden vooral aan blijvende conflicten tussen de verschillende gemeenschappen in Zuid-Soedan.

“Er is voortdurend agressie hier. De stammen vechten voor vee. Ze vechten voor land. Jongeren vechten gewoon onder elkaar. Wapens zijn hier bovendien heel makkelijk te verkrijgen waardoor kleine discussies vaak uitmonden in grote geschillen."

Kieren Box

Verpleegkundige ICRC-ziekenhuis

Het grootste deel van de patiënten wordt behandeld voor schotwonden. Dit aantal kende sinds het  recentste vredesverdrag, dat dateert uit september vorig jaar, slechts een kleine daling. De voorbije 6maanden stond het aandeel van patiënten met schotwonden nog steeds op een alarmerende 97%. Vooral vrouwen en kinderen blijken kwetsbaar:

  • ongeveer 10% van alle patiënten was jonger dan 15 jaar;
  • vrouwen maakten voor iets meer dan 10% deel uit van het totale aantal slachtoffers.

Twee ziekenhuizen, in Juba en Ganyliel, voorzien in chirurgische hulp. Slachtoffers komen hier, vaak met dagenoude en reeds geïnfecteerde wonden, per luchttransport toe.