;

Ziekenhuizen in Beiroet worden overspoeld door slachtoffers

Volgens het Libanese Rode Kruis zijn na de zware explosie in Beiroet al meer dan 100 dodelijke slachtoffers geteld. Meer dan 4.000 anderen raakten gewond. Experten verwachten dat het dodentol de komende dagen nog verder zal oplopen aangezien hulpverleners nog een groot deel van het puin moeten doorzoeken.

De ziekenhuizen in de buurt worden overspoeld en moeten noodgedwongen mensen met minder zware verwondingen weigeren. Onze collega's in Libanon dienen deze slachtoffers de eerste zorgen toe en vervoeren hen nadien naar ziekenhuizen die buiten Beiroet gelegen zijn. 

Zó helpt het Libanese Rode Kruis

  • Hulpverleners werken de klok rond om eerste hulp te bieden. Er worden ondertussen meer dan 125 ambulances ingezet en eerstehulp- en triageposten werden opgestart. Prioriteit is en blijft het redden van zoveel mogelijk levens. 
  • Heel wat Libanese gezinnen werden door de explosie dakloos. 1.000 families kunnen alvast terecht op verschillende noodopvanglocaties en dit voor de komende 72 uur. De komende weken en maanden zal deze capaciteit opgetrokken worden voor 10.000 gezinnen.
  • Vrijwilligers delen ook eten, water, hygiënekits, matrassen, mondmaskers, handschoenen, ... uit.
  • In verschillende regio's in het land zijn 36 gezondheidscentra en 9 mobiele medische centra van het Rode Kruis beschikbaar om slachtoffers op te vangen. De medische zorgen die ze daar ontvangen, zijn gratis.
  • Samen met de lokale overheid gaat het Libanese Rode Kruis ook op pad om een inschatting te maken van de opgelopen schade, de nood aan opvangmogelijkheden én de nood aan medische hulp.

Help de slachtoffers van de zware explosie in Beiroet