;

Wetsvoorstel tegen 'verspilling' van bloed goedgekeurd

1.500 Belgen ondergaan geregeld een verplichte bloedafname of aderlating omdat ze lijden aan erfelijke hemochromatose. Deze aandoening zorgt ervoor dat hun lichaam te veel ijzer opneemt in het bloed. De bloedzakjes van deze patiënten belanden iedere keer bij het medisch afval, terwijl ze eigenlijk perfect geschikt zijn voor transfusie. Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) lanceerde een wetsvoorstel om komaf te maken met de verspilling en dat wetsvoorstel werd unaniem goedgekeurd in de Kamer.

Het wetsvoorstel dat goedgekeurd is, geeft patiënten die aan hemochromatose lijden maar verder gezond zijn, de kans om na een aderlating te kiezen of hun bloed gedoneerd of vernietigd wordt. De implementatie van de wet is uitgesteld tot de uitvoeringsbesluiten van de recente wetswijziging gepubliceerd zijn in het Staatsblad.

Gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen Philippe Vandekerckhove juicht deze beslissing toe: "6.000 zakjes per jaar maakt voor ons geen enorm verschil, maar we zijn wel voortdurend op zoek naar nieuwe donoren. En hier gaat het om mensen die sowieso regelmatig bloed afstaan. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat hun bloed onveilig is. Een teveel aan ijzer kan tot schade aan de organen leiden, maar alleen op lange termijn. De overdosis in één bloedstaal is bovendien klein en zit alleen in het plasma."