;

Lachend kakske? Elke dag sterven 1.000 kinderen aan diarree

Op Wereld Toiletdag, 19 november, wordt aandacht gevraagd voor de 2,4 miljard mensen die niet beschikken over sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree – dat wil zeggen: 1.000 kinderen per dag.

Rode Kruis-Vlaanderen doet daar iets aan! Zo ondersteunen we op dit moment het Tanzaniaanse Rode Kruis in de bouw van toiletten in scholen. Samen met een externe bouwpartner worden acht latrineblokken voorzien in vier scholen, waar zo’n 3.250 leerlingen gebruik van zullen maken. Op dit moment zijn vier blokken al zo goed als klaar.

Zinvol voorzien

In landen als Tanzania is niet altijd (voldoende) water voorhanden. Daarom werd gekozen voor pour flush latrines: om door te spoelen is hier maar 1 tot 3 liter water nodig.  Zo blijven de toiletten wel hygiënisch, maar verbruiken ze niet te veel water. Ter vergelijking: een Vlaams gezin flusht per spoelbeurt tussen de 4 en de 10 liter water weg. Voor scholen die verder van een waterbron afliggen, wordt naar andere oplossingen gezocht. Zo wordt er bijvoorbeeld regenwater opgevangen om te voorzien in spoelwater voor de WC en water om de handen te wassen. Want niet alleen hygiënische sanitaire voorzieningen zijn belangrijk: de gebruikers van de latrines moeten geloven in hun nut. Daarom zet het Rode Kruis ook hoog in op informatie: pas als mensen overtuigd zijn van een bepaald hygiënegedrag is de bouw van sanitaire voorzieningen zinvol.

Scholen investeren zelf

De scholen staan zelf in voor de levering van de bakstenen. Door scholen zelf te laten investeren, is de motivatie om zorg te dragen voor de latrineblokken groter. Door meer en meer propere latrines te voorzien in publieke ruimtes kunnen heel wat ziektes die verband houden met WC-gebruik voorkomen worden. 

Al onze water-, sanitair- en hygiëneprojecten (WASH) op een rijtje: