;

Wereld Rampen Rapport: 107 miljoen mensen getroffen door rampen in 2014

Het Wereld Rampen Rapport van de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) toont aan dat vorig jaar wereldwijd bijna 107 miljoen mensen getroffen werden door een ramp. Maar liefst 16.786 mensen lieten het leven door deze rampen. 8.600 van hen stierven door ebola, 8.186 kwamen om het leven door een natuurramp. Het rampenrapport wordt jaarlijks en wereldwijd bekend gemaakt. Dit jaar op donderdag 24 september

China werd in 2014 het meest getroffen door rampen (uitzonderlijke periodes van droogte, stormen en overstromingen). In totaal werden daar zo’n 58 miljoen mensen getroffen. Een aardbeving kostte er in augustus vorig jaar aan 731 mensen het leven waardoor China meteen ook het land is met de hoogste sterftecijfer in dit kader. 87% van alle rampen waren vorig jaar gelinkt aan de klimaatverandering.

Lokale humanitaire organisaties en vrijwilligers staan vaak aan de frontlinie bij al deze rampen. Het IFRC roept dan ook op deze lokale hulp nog beter te ondersteunen, te versterken én te herkennen. Geen overbodige luxe als je weet dat 90% van de levens die gered worden in de nasleep van een ramp net door deze mensen en organisaties wordt gered. Keerzijde van de medaille: in 2014 liepen 328 hulpverleners verwondingen op tijdens hun werk, meer dan 100 van hen moesten het met de dood bekopen. Dat is een verdrievoudiging sinds 2002.

Het Rode Kruis is zowel een globale NGO als een lokale. We zijn in zowat alle landen aanwezig – vaak nog voor er een ramp uitbreekt – maar ook tijdens een crisis en daarna. Onze hulpverleners kennen de lokale noden, kennen het land en de cultuur en dat helpt om hulp ook snel bij de juiste mensen te krijgen.

Het World Disasters Report 2015 is een jaarlijks rapport van de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) gebaseerd op evidence-based research, trends en innovaties in crisismanagement en risicoreductie bij rampen. Het rapport wordt op 24/09 internationaal voorgesteld en gaat dieper in op de complexiteiten en uitdagingen waar lokale humanitaire organisaties steeds weer voor staan. Het IFRC roept dan ook op tot meer middelen en ondersteuning voor lokale en nationale humanitaire organisaties.