;

Wereld Bloeddonordag: we zoeken nog 27.820 donoren

Op deze Wereld Bloeddonordag bedanken we naar goede gewoonte de mensen die één van de mooiste dingen doen die je als mens kàn doen: een ander helpen. En die mensen zijn met veel: 169.849 bloed-, plasma- en bloedplaatjesdonoren tellen we in Vlaanderen. Een indrukwekkend getal, maar toch zijn het er niet genoeg. Dit jaar gaan we op zoek naar 40.000 nieuwe donoren en ondertussen staat de teller op 12.180. Nog een heel eind te gaan dus.

Elk jaar stoppen namelijk 40.000 donoren met bloed geven. Sommigen worden zelf ziek, zijn zwanger, plaatsen een tattoo of doen iets anders waardoor ze (tijdelijk) geen bloed mogen geven. Vandaar ook dat we eerder dit jaar startten met het zoeken van ‘vervangers’ voor de donoren die uitvallen: de #vervangmij-campagne.

Zomer = moeilijk

Elk jaar opnieuw blijkt de zomer een moeilijke periode om de bloedvoorraad op peil te houden. Mensen gaan op vakantie, blijven hangen op terrasjes of doen andere zomerse leuke dingen in plaats van naar de plaatselijke bloedinzameling of hun donorcentrum te gaan. Probleem is alleen dat zieken geen vakantie nemen en dus ook bloed(producten) nodig blijven om bijvoorbeeld kankerpatiënten te helpen.

Warm maken voor een warme zomer

Vandaar dat wij ook deze zomer extra inspanningen doen:

  • Vanaf 26 juni zetten we elke week een ander donorcentrum in een andere stad in de kijker. De meeste bekende meters en peters tekenen tijdens die week present (of proberen dat toch). 
  • Burgemeesters ondersteunen het donorcentrum in hun stad/gemeente.
  • In de donorcentra van Gent, Edegem, Genk, Kortrijk en Leuven komt Radio 2 het programma Middagpost live uitzenden.
  • Iedereen die deze zomer bloed komt geven wordt getrakteerd op een ijsje om helemaal in de vakantiesfeer te komen.
  • De week voor een donorcentrum in de kijker staat, lopen onze hosten en hostessen al rond in de stad/gemeente om mensen warm te maken om bloed te komen geven.
  • Ook lokale bedrijven sporen we aan om met collega’s bloed te  komen geven.
  • We voorzien fotokaderselfies in de donorcentra om te kunnen delen met #ikgeefbloed. 
  • En tot slot doen we ook bloedinzamelingen aan de hele kust, in Knokke zelfs letterlijk op de dijk!