;

Wat betekent overschakeling naar nieuwe bloedzak voor jou als donor?

Vanaf 4 juli schakelt onze Dienst voor het Bloed over naar het gebruik van 1 type bloedzak. Tot dan werden er twee types afnamezakken voor bloeddonaties gebruikt: de vol-bloed filtratiezak voor een volume van 400ml en de bottom and top-zak voor een volume van 470ml. Uit deze tweede halen we niet enkel rode bloedcellen maar ook plaatjes en plasma. Méér bloedproducten uit 1 afname dus.

De omschakeling naar het exclusieve gebruik van deze bottom and top-zak biedt voordelen op vlak van efficiëntie:

  • Verschillende bloedbanken in Europa maken al gebruik van deze bloedzak waardoor het voor Rode Kruis-Vlaanderen efficiënter is om deze trend te volgen.
  • Bovendien vergemakkelijkt dit de eventuele uitwisselingen van bloed.
  • Voor het verwerken van bloedzakken kan vanaf dan omgeschakeld worden van twee verschillende productielijnen naar één gestandaardiseerde verwerkingsprocedure.

Gevolg voor donoren

Maar deze omschakeling heeft ook gevolgen voor de donoren aangezien de vol-bloed filtratie bloedzak van 400ml verdwijnt. Vanaf 4 juli worden 2 verschillende volumes – 450 en 470ml - afgenomen. Het optrekken van het minimum afnamevolume betekent dat een deel van onze bestaande donoren niet meer in aanmerking komt om bloed te geven, maar deze donoren komen wel nog in aanmerking om plasma te doneren.

Lengte, geslacht en gewicht van een donor zijn vanaf 4 juli bepalend voor het volume bloed dat een donor mag geven. Kleine, tengere mensen (vooral vrouwen) kunnen door deze beslissing én voor hun eigen gezondheid niet langer bloedgeven (zij mochten tot nu toe wel 400ml geven maar geen 450ml). Via een handige formule kan je zelf uitrekenen op je al dan niet in aanmerking komt om bloed te geven.

Bereken het hier 

Toch willen we benadrukken dat deze donoren wél in aanmerking kunnen komen om plasma en/of bloedplaatjes te geven. Bestaande donoren die door deze omschakeling niet langer bloed kunnen doneren, worden persoonlijk op de hoogte gebracht. 

Start zomervakantie

De omschakeling vindt plaats op 4 juli, de start van de zomervakantie en traditiegetrouw een periode waarin de bloedvoorraad lager staat omdat meer mensen op vakantie zijn. Toch is het een weloverwogen beslissing om over te schakelen naar 1 type bloedzak.

  • Als organisatie staan we aan de top van de bloedinzamelingen en bloedverwerking in Europa. We zijn een efficiënte en professionele organisatie en kunnen dus niet anders dan hier de Europese trends volgen.
  • Er is nood aan meer plasma. Door meer donaties van 470ml af te nemen, kunnen we aan deze vraag voldoen.
  • Er is nood aan een vereenvoudigd verwerkingsproces.

 REDactie: De krant voor donoren die helpen.
In REDactie gaan we uitgebreid in op deze wijziging.
Het krantje is voor alle donoren beschikbaar op de bloedinzamelingen en in de donorcentra.