;

Vrijwilligers bewaken 'uitslaapzone' op Graspop

Ook dit weekend staan opnieuw heel wat festivals en evenementen op het menu voor onze vrijwilligers. Zo zijn onze hulpverleners onder andere aanwezig op Graspop waar dit jaar opnieuw een 'uitslaapzone' wordt voorzien voor dronken of gehavende festivalgangers die extra in het oog gehouden moeten worden door onze hulpverleners. 

Daar brandt de lamp

De zone is voorzien van veldbedden waar festivalbezoekers even kunnen bekomen. De slapende feestvierders worden ieder kwartier gecontroleerd op bepaalde parameters. Om de tijd niet uit het oog te verliezen wordt er gewerkt met een nieuw lampjessysteem: 

  • groen licht: er bevinden zich geen mensen in de zone
  • oranje licht: brandt van zodra er festivalgangers in de zone zijn
  • rood licht: gaat na een kwartier branden. Indien er niet meteen een hulpverlener langs kan gaan, gaat het licht vijf minuten later knipperen. Nog vijf minuten later gaat er ook een alarm af dat enkel afgezet kan worden in de zone zelf.

Iedere controle wordt geregistreerd op het medisch formulier van de persoon die in de 'uitslaapzone' verblijft zodat zijn of haar toestand op de voet gevolgd kan worden. 

Gemiddeld zijn er dagelijks 100 Rode Kruisvrijwilligers, 6 ambulances, 4 artsen en verschillende verpleegkundigen op Graspop om te helpen waar nodig.