Voortdurend conflict in Oekraïne eist zware humanitaire tol

Gezien de huidig oplopende spanningen in de regio, zien we Oekraïne opnieuw vaker in het nieuws verschijnen. In feite woedt er al bijna acht jaar een actief en voortdurend gewapend conflict. Dit zorgt voor zware humanitaire gevolgen voor de levens en gezondheid van de getroffen bevolking alsook de essentiële diensten.

Ter ondersteuning van het Oekraïense Rode Kruis, helpt het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) ter plaatse honderdduizenden mensen die dichtbij de contactlijn wonen en daarbij regelmatig lijden onder verstoorde toegang tot medische hulp, voedsel, water, verwarming en elektriciteit, maar eveneens onderwijs, sociale diensten en mogelijkheden voor levensonderhoud. Duizenden mensen, zowel burgers als strijders, werden in het conflict al gedood, gewond, gevangengenomen of gescheiden van hun dierbaren. Honderden mensen zijn nog steeds op zoek naar hun vermiste dierbaren. 

Het Rode Kruis benadrukt dat onder het internationaal humanitair recht, dat geldt in gewapende conflicten, burgers en essentiële burgerlijke infrastructuren van de vijandelijkheden moeten worden gespaard. Ook zijn conflictpartijen ertoe gehouden om gedetineerden menselijk te behandelen, evenals families in staat te stellen om elkaar te zien en ondersteunen.