Help bij het afnemen van sneltesten in het onderwijs

Wij werken mee aan de organisatie van de sneltesten voor het lager- en secundair onderwijs. In het kader van de afname van deze sneltesten in het onderwijs doen wij graag beroep op vrijwilligers zoals jou. Je moet minstens 18 jaar oud zijn om te kunnen deelnemen aan het project Sneltesten.
Afhankelijk van de taken die je wenst op te nemen, zijn bepaalde opleidingen voor jou verplicht: een e-learning en/of een praktijkgedeelte.
Wens je uitsluitend te helpen bij het onthaal en de inschrijving?
Bij het onthaal sta je als vrijwilliger in voor de ontvangst en registratie van de patiënt. Je volgt hiervoor verplicht de e-learning. De praktijkopleiding is voor jou optioneel: je bent niet verplicht om deze praktijkopleiding te volgen.
Wens je effectief sneltesten af te nemen?
Dan volg je verplicht zowel de e-learning als de praktijkopleiding. Tijdens deze praktijkopleiding wordt de procedure van de afname van sneltesten toegelicht en ga je ook zelf aan de slag met de sneltesten.
Ik wil graag helpen. Wat moet ik hiervoor doen?
Bedankt dat je als vrijwilliger wil helpen. Om effectief aan de slag te gaan, volg je een aantal stappen.
- Volg de e-learning: dit is een korte online opleiding over de organisatie en het verloop van de sneltesten.
- Registreer je op het platform voor crisisvrijwilliger ‘Help Rode Kruis-Vlaanderen Helpen’. Je kan nu al helpen bij het onthaal of het verwerken van het resultaat.
- Schrijf je in voor een tijdslot op het platform voor crisisvrijwilligers
- Volg de praktijkopleiding: met regelmaat worden er praktijksessies georganiseerd voor de vrijwilligers die effectief de test willen afnemen.
We lichten de verschillende stappen hieronder toe.
Stap 1: Je volgt de e-learning rond sneltesten
Je meldt je aan voor de e-learning rond sneltesten. Wil je beginnen met de e-module, dan klik je onderaan die pagina eerst op ‘Gelieve je eerst te registreren’. Je registreert je als nieuwe gebruiker op deze website. Je bevestigt jouw account via de bevestigingsmail die je in je mailbox ontvangt. Let op als Rode Kruis-vrijwilliger: deze login is niet dezelfde login die je binnen Rode Kruis-Vlaanderen gebruikt.
Je bent ingelogd en kan starten aan de e-learning. Het is belangrijk dat je de volledige e-learning doorloopt. Als je de e-learning correct en volledig doorlopen hebt, ontvang je een bevestigingsmail van jouw deelname aan deze e-module.
Stap 2: Registreer je als crisisvrijwilliger
Nadat je de e-learning hebt afgerond, surf je naar de website Help Rode Kruis-Vlaanderen helpen. Je registreert je als crisisvrijwilliger via ‘Meld u aan als vrijwilliger’. Je doorloopt de registratie en je ontvangt nadien een mail om jouw account te bevestigen. De medewerkers van Rode Kruis-Vlaanderen duiden daarna in jouw profiel aan dat je de e-learning volledig hebt doorlopen. Pas een dag later zul je dus de tijdsloten voor sneltesten kunnen terugvinden.
Registreer je als crisisvrijwilliger
Stap 3: Schrijf je in voor een tijdslot op het platform voor crisisvrijwilligers
In de applicatie van Crisisvrijwilligers kan je op zoek gaan naar openstaande shiften bij jou in de buurt. Nadat in jouw account de e-learning is geregistreerd (min. 1 dag na het afronden van de e-learning) zal je de openstaande vacatures voor sneltesten kunnen terugvinden via het webplatform of de mobiele app. Vind je geen shiften bij jou in de regio? Dan wordt er op dit moment niemand (meer) gezocht. We raden aan om de applicatie regelmatig te raadplegen.
Je kan als vrijwilliger in drie verschillende functies helpen:
- Het onthaal van de kinderen of leerkrachten
- Het verwerken van de testresultaten
- Het afnemen van de test (praktijkopleiding verplicht!)
Stap 4: Praktijkopleiding voor vrijwilligers die de testen afnemen
Nadat je de praktijkopleiding gevolgd hebt, kan je aan de slag als ‘tester’. Ook als je als resultaatverwerker meehelpt is het interessant (maar niet verplicht) om deze praktijkopleiding te volgen. De praktijkmomenten worden ook in de applicatie voor Crisisvrijwilligers gepubliceerd als ‘kandidaat praktijkopleiding sneltesten’
Zal je als vrijwilliger sneltesten afnemen? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje waarin de procedure van een afname van een sneltest van A tot Z wordt gedemonstreerd.
Zit je na het lezen van deze informatie nog met bepaalde vragen?
Je kan ons contacteren via sneltesten@rodekruis.be.