;

Verhoogt je bloedgroep je risico op corona of de ernst van de infectie?

Laat ons beginnen met de mythe te ontkrachten: het is niet omdat je bloedgroep A hebt, dat je sneller COVID-19 zal ontwikkelen of dat je in het ziekenhuis zal belanden met ernstige ademhalingsproblemen eens je besmet raakt met het coronavirus. Het is zelfs helemaal (nog) niet zeker dat je bloedgroep een impact heeft op het ziekteverloop wanneer je besmet bent. Daarvoor is het huidige onderzoek niet voldoende kwalitatief. Bovendien zijn er nog veel meer andere factoren die dat verloop mee bepalen.
Iedereen moet zich, ongeacht de bloedgroep, strikt aan de maatregelen houden om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Om nepnieuws tegen te gaan en snelle beslissingen te nemen die toch op wetenschappelijk onderbouwd zijn, volgt ons Centrum voor Evidence-Based Practice de relevante COVID-19-studies van nabij op. In samenwerking met de afdeling Communicatie heeft CEBaP meerdere factchecks uitgevoerd op de conclusies van wetenschappelijke studies en (sociale) media, waaronder deze over het verband tussen bloedgroepen en corona. Hiervoor namen de CEBaP-onderzoekers meerdere studies onder de loep en beoordeelden ze de kwaliteit ervan met hun kritische geest.

Wil je meer te weten komen over deze factcheck en de bestudeerde wetenschappelijke studies? Lees er alles over in dit nieuwsbericht!