;

"Tevreden met nieuwe regeling over belastingvrij nalaten en schenken."

Nalaten en schenken aan onze organisatie wordt vanaf 1 juli 2021 belastingvrij. De Vlaamse Regering keurde op 17 maart een nieuw decreet goed waarin de erf- en schenkbelasting voor giften aan goede doelen wordt verlaagd naar 0%. Concreet betekent dit dat wanneer je iets schenkt of nalaat aan het Rode Kruis, wij daarop geen belasting meer moeten betalen. Zo kan alles wat je aan ons geeft volledig worden ingezet om mensen in nood te helpen.

Solidariteit centraal

Goede doelen zoals onze organisatie creëren een grote maatschappelijk toegevoegde waarde. Zo zorgen we voor eerstehulplessen aan het brede publiek, tussenkomsten bij rampen, wetenschappelijk onderzoek inzake eerste hulp, bloedcollecties, vakantiekampen en huistaakbegeleiding voor kwetsbare kinderen, enz.

Voor al deze activiteiten zijn we afhankelijk van fondsenwerving. Hiervoor hebben we diverse fundraisingformules uitgewerkt zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse stickerverkoop, maandelijkse bijdragen door particulieren of partnerships met bedrijven. Maar, er is ook de mogelijkheid voor mensen om een deel van hun erfenis te schenken aan een goed doel, bijvoorbeeld Rode Kruis-Vlaanderen.

Wijziging in fiscale regeling

In oktober 2019 kondigde de Vlaamse regering aan dat het systeem van duolegaten – waarbij iemand een deel van z’n erfenis of legaat aan een goed doel schenkt – fiscaal hervormd zou worden. De reden hiervoor was dat duolegaten al te vaak gebruikt werden om aan fiscale optimalisatie te doen in plaats van een goed doel te steunen. 

Na constructief overleg met o.a. onze organisatie en Kom op tegen Kanker werkte de Vlaamse regering een nieuwe regeling uit waarbij enerzijds het duolegaat fiscaal hervormd wordt maar waarbij ook het nultarief voor goede doelen wordt ingevoerd. Het nultarief zorgt er nu voor dat de ‘solidariteit met het goede doel’ versterkt wordt.

Legaten zijn een belangrijk onderdeel van onze fondsenwerving. Sinds de bekendmaking over de hervorming van duolegaten in 2019, pleitten we voor dit nultarief om te voorkomen dat goede doelen aanzienlijke inkomsten zouden mislopen. We zijn zeer blij dat dit decreet gestemd werd maar het blijft afwachten welke impact de nieuwe regeling zal hebben op onze inkomsten.

Philippe Vandekerckhove

Gedelegeerd bestuurder Rode Kruis-Vlaanderen

Advies en begeleiding schenkers

De nieuwe regeling doet ongetwijfeld vragen rijzen. Indien je al een duolegaat in je testament hebt opgenomen, kun je dit beter laten nakijken. De kans is namelijk groot dat door de nieuwe regeling het duolegaat niet meer uitvoerbaar zal zijn en je je testament dus beter aanpast. Er zijn verschillende andere manieren om een deel van je nalatenschap aan een goed doel te schenken.

"We gaan de komende maanden goed kunnen gebruiken om al onze schenkers te begeleiden. We staan klaar om hen te informeren over de verschillende mogelijkheden. Heb je vragen over de nieuwe regeling, of over de gevolgen voor een bestaand testament met duolegaat? Of heb je andere vragen over nalaten aan het Rode Kruis? Aarzel dan niet om me te contacteren. Ik help je graag verder, waar en wanneer het voor jou past. Uiteraard vertrouwelijk en zonder verplichtingen."

Aagje Geerardyn
Verantwoordelijke legaten en grote schenkingen

Contactgegevens
015 44 33 50
0478 10 58 49
legaten@rodekruis.be  

Meer weten over nalaten aan een goed doel?

In onze testamentgids vind je meer info. Goed ter oriëntatie, maar ook nuttig als je al hebt nagedacht over het opstellen van een testament. 

Vraag jouw gratis gids aan