;

Verbod op nucleaire wapens in de maak?

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Kernwapens roepen de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging alle staten op om de onderhandelingen omtrent een verbod op het gebruik van nucleaire wapens op te starten en dit in overeenstemming met de bestaande engagementen. De oproep komt er tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. 

Voor het eerst in 70 jaar tijd kan het verbod op nucleaire wapens realiteit worden

"Ik roep alle staten op om deze opportuniteit met beide handen aan te nemen. Het is tijd dat wereldleiders duidelijk leiderschap tonen in deze kwestie. We moeten de wereld voor eens en voor altijd vrij maken van alle nucleaire wapens. Zolang we dat niet doen, blijft het risico op een nucleaire ramp en de bijhorende langdurige gevolgen groot," zegt Peter Maurer van het Internationale Rode Kruiscomité.

De voorzitter van de Internationale Federatie van de Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) Tadateru Konoé: "Meer dan 70 jaar nadat er atoombommen gedropt werden op Hiroshima en Nagasaki worden nog steeds duizenden slachtoffers behandeld. Zij worstelen nog dagelijks met de gevolgen op hun gezondheid. De nucleaire wapens van vandaag zijn nog krachtiger en vernietigender dan die uit 1945. Het leveren van humanitaire hulp na zo'n aanval zou nu zo goed als onmogelijk zijn."


 Het ICRC en IFRC hopen dat de onderhandelingen voor een kernwapenverbod in 2017 zullen starten. Met een grote meerderheid van de VN-lidstaten die een onderhandelingsconferentie over een verbod steunt, hoopt men op een doorbraak.