Pleitwedstrijd Rode Kruis over Internationaal Humanitair Recht gewonnen door Universiteit Utrecht

Frits Kalshoven Competitie

Deze week vond de 15e editie van de Frits Kalshoven Competitie plaats in Den Haag. Dat is een pleitwedstrijd, georganiseerd door het Nederlandse Rode Kruis en Rode Kruis-Vlaanderen, over Internationaal Humanitair Recht. De huidige actualiteit toont ons het grote belang en de relevantie van dat IHR aan.

De Engelstalige competitie richt zich op rechtenstudenten van Belgische en Nederlandse universiteiten. Het thema was deze keer mijnen. Met een nevenfocus op wapenhandel. Na een spannende en boeiende finale werd de 15de editie gewonnen door het team van Universiteit Utrecht. Het won ook de prijs voor de rollenspelen. De titel van beste pleiter ging naar Imani Paternoster van Universiteit Gent.

Dit jaar deden 24 studenten van 8 verschillende universiteiten mee: Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Groningen, Universiteit Maastricht, Vrije Universiteit Amsterdam, en Universiteit Utrecht. Doorheen het academiejaar geraakten ze vertrouwd met het Internationaal Humanitair Recht (IHR) dankzij interactieve online lezingen. Over kwalificatie van gewapende conflicten, middelen en methoden van oorlogsvoering, mijnen en wapenhandel.

Op 9 maart was het dan zo ver! Alle teams werden samengebracht om te worden ondergedompeld in het IHR. Via rollenspelen werden de studenten uitgedaagd om hun kennis van de regels die gelden in oorlog in de praktijk te brengen. Met aanvullende workshops werden hun pleit- en communicatievaardigheden aangescherpt.

Op vrijdagvoormiddag 11 maart gaven alle teams het beste van zichzelf tijdens de voorronden van de pleitwedstrijd. Daarbij argumenteerden zij beide kanten van een fictieve zaak over vermeende schendingen van het Internationaal Humanitair Recht. 

In de finale op vrijdagnamiddag stond het team van Universiteit Utrecht tegenover dat van Universiteit Groningen. De rechtbank, bestaande uit rechter en Professor dr. E. Lijnzaad, rechter A. Orie, kolonel De Cock en rechter-commissaris Hendriks, kregen de taak om een winnaar te benoemen.