;

Universiteit Leiden wint 14e editie Frits Kalshoven Competitie

Van 8 tot en met 12 februari vond de 14de editie van de Frits Kalshoven Competitie plaats. Deze Engelstalige competitie organiseren we jaarlijks in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis en dit voor rechtenstudenten van Belgische en Nederlandse universiteiten. Het thema van de competitie was dit jaar mentale gezondheid in gewapende conflicten, met een nevenfocus op stedelijke oorlogsvoering. Omwille van de uitzonderlijke situatie, ging deze editie volledig online door.

Dit jaar deden 30 studenten van 10 verschillende universiteiten mee: Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Groningen, Universiteit Maastricht, Vrije Universiteit Amsterdam, Nederlandse Defensie Academie, Radboud Universiteit en Universiteit Utrecht. Een week lang werden zij ondergedompeld in het internationaal humanitair recht dankzij interactieve lezingen over kwalificatie van gewapende conflicten, middelen en methoden van oorlogsvoering, mentale gezondheid in gewapende conflicten en het gebruik van explosieve wapens in stedelijke gebieden. Via rollenspelen werden de teams vervolgens uitgedaagd om hun kennis van de regels die gelden in oorlog in de praktijk te brengen. 

Pleitwedstrijd internationaal humanitair recht

Op donderdag 11 februari toonden alle teams hun pleitvaardigheden in de voorronden van de pleitwedstrijd. Daarbij argumenteerden zij beide kanten van een fictieve zaak over vermeende schendingen van het internationaal humanitair recht. 

In de finale op vrijdag 12 februari stond het team van KU Leuven tegenover dat van Universiteit Leiden. De jury, bestaande uit rechter en Professor dr. E. Lijnzaad, rechter A. Orie en F. Casier, kregen de taak om een winnaar te benoemen. 

Na een spannende en boeiende finale werd de 14de editie gewonnen door het team van Alice Versini-O’Donnell, Abi Thorley en Lotte Annelien Thérèse Koning van Universiteit Leiden. De tweede plaats was voor Matthias Cuypers, Pietro Mattioli en Victoria Hendrickx van KU Leuven. Truc Hanh Vu, James Sanderson and Katy Farmer van Universiteit Maastricht wonnen de prijs voor de rollenspelen. De titel van beste pleiter werd gekozen door vertegenwoordigers van het advocatenkantoor Van Doorne en ging naar Julia de Weijer van de Universiteit van Amsterdam.