;

Uitzichtloze humanitaire situatie in Zuid-Soedan

Nyajiok Ruai sloeg samen met haar 10 kinderen op de vlucht toen de gevechten in Leer te hevig werden. Het gezin was genoodzaakt om in openlucht te slapen en vuil water te drinken. Bij hun terugkeer merkten ze meteen dat hun huis platgebrand was. De familie heeft nu niets meer…

Net als Nyajiok beginnen ook andere burgers stilaan terug te keren naar het Zuid-Soedanese Leer na de hevige gevechten van afgelopen dagen. Zij hebben nu te kampen met een tekort aan voedsel en medische hulp. Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) is de eerste humanitaire organisatie die terugkeert naar Leer nadat het vorige week haar activiteiten in de regio stopzette wegens te veel gevaar.

Het ICRC werkt momenteel hard om haar operaties in de stad opnieuw leven in te blazen. Geen evidentie aangezien de omgeving totaal vernield werd en enkele voertuigen en het meubilair van het ICRC gestolen werden.

“De situatie in Leer moet serieus genomen worden. Burgers beginnen nu pas terug te keren,” zegt Daniel Littlejohn-Carrillo van het ICRC. “We hebben weet van verschillende slachtoffers in de dorpen rond Leer. De noden – water, voedsel, gezondheidszorg en onderdak – liggen dan ook hoog.” Het ICRC wil deze week nog voedsel en hulpmiddelen overvliegen waar zo’n 6.000 mensen mee geholpen kunnen worden.