;

Twee opvangcentra blijven langer open op vraag van overheid

De federale overheid heeft beslist om de sluiting van een aantal opvangcentra voor asielzoekers uit te stellen tot 30 juni volgend jaar. De reden is de stijging van de instroom van nieuwe asielzoekers de afgelopen maanden. Ook twee van onze centra, die initieel zouden sluiten op 30 september 2018, blijven al zeker negen maanden langer open dan voorzien. Het gaat om het opvangcentrum in Houthalen-Helchteren en dat in Sint-Niklaas (Westakkers).

Als helper van de overheid doen we er alles aan om beide centra zo snel mogelijk opnieuw up and running te krijgen zodat nieuwe bewoners er zo goed mogelijk opgevangen worden. Gezien het feit dat de afbraak van beide centra al opgestart werd, brengt dit extra werk met zich mee: contracten met verschillende leveranciers van nutsvoorzieningen (water, elektriciteit,…) werden al opgezegd en moeten dus opnieuw geactiveerd worden. Daarnaast vertrokken de laatste gezinnen met kinderen al in augustus en werden alle faciliteiten voor kinderen afgebroken of verdeeld over onze andere opvangcentra. Dit materiaal moet opnieuw aangevuld worden. Dat geldt trouwens ook voor leegstaande bedden die opgebroken werden en andere zaken die niet meer gebruikt werden maar nu wel opnieuw nodig zijn.

Voor beide centra zullen dus ook een aantal nieuwe medewerkers aangeworven worden zodat de centra opnieuw op (zo goed als) volle capaciteit zullen draaien.