;

“Tussen het studeren door hebben wij er zo nog een ontspannend fietstochtje bij!”

Wannes (19) en Astrid (20) waren net achttien toen ze voor het eerst bloed gaven. Ondertussen is dit voor hen een welgekomen pauze tijdens het studeren. “Ik zit hier echt op mijn gemak en het is gewoon de moeite waard om te komen.”

Astrid: “Als kind wou ik eigenlijk echt al bloed of plasma geven maar dat kon toen natuurlijk nog niet. Van zodra ik 18 werd, meldde ik me meteen aan als donor. Al van bij die eerste keer had ik meteen door dat het echt een heel kleine moeite was. Ondertussen ben ik twintig en kom ik zo vaak mogelijk doneren.”

“Wij verliezen er amper tijd door. Wannes en ik studeren vaak in de bib hier in Gasthuisberg, en gaan als pauze dus even plasma geven. Tussen het blokken door hebben wij op die manier een ontspannend fietstochtje erbij!”

De moeite waard

Wannes: “Ik zit hier inderdaad echt op mijn gemak en het is de moeite waard om naar hier te komen. Omdat ik  er mensen mee kan helpen natuurlijk. Maar ik ga eerlijk zijn: de “dank-u–bonnetjes” die je na donatie krijgt ook wel een leuk extraatje zijn. Nog even sparen en ik kan binnenkort zelfs gratis naar een pretpark. Bovendien duurt het doneren echt niet lang, je krijgt achteraf nog een hapje en een drankje, en mocht er toch echt iets mislopen, dan vangen ze je hier super goed op!”

Jonge gezichten

“Ik begon trouwens bloed te geven dankzij Bloedserieus. Dat zijn bloedinzamelingen van en voor studenten, de ideale manier dus om als donor te starten! De goodiebag die je nadien krijgt, is een mooie beloning. Niet veel later ging ik ook plasma geven omdat je dat vaker mag doneren. Ik hoopte wel om meer jonge gezichten te zien in het donorcentrum!”

Astrid: “Ik kan andere studenten alleen maar aansporen om samen met enkele vrienden te komen doneren.  Het is echt het perfecte moment om een beetje bij te praten. Met de Chiro deden wij dat vroeger bijvoorbeeld ook in groep om elkaar te kunnen zien, echt gezellig!”