;

Turkse Rode Halve Maan helpt na aanslag in Istanbul

Na de aanslag in de luchthaven van Ataturk in Istanbul op 28 juni werd ook de Turkse Rode Halve Maan gemobiliseerd om hulp te bieden aan de slachtoffers en hun familie. De vrijwilligers en medewerkers van de Turkse Rode Halve Maan hielpen op verschillende manieren:

  • Familieleden van slachtoffers werden opgevangen en kregen een warme maaltijd aangeboden terwijl ze wachtten op meer nieuws van hun geliefden.

  • Specialisten zorgden voor psychosociale ondersteuning aan mensen die een familielid verloren door de aanslag.

  • Meteen na de aanslag bleef de Turkse Rode Halve Maan de bloedvoorraad voor ziekenhuizen monitoren. Donorcentra bleven de hele nacht open zodat iedereen die bloed wou geven daar terecht kon in plaats van de ziekenhuizen zelf. Op die manier konden die zich focussen op het verzorgen van de slachtoffers van de aanslagen.

Dr. Kerem Kınık, gedelegeerd bestuurder van de Turkse Rode Halve Maan: "We weten uit ervaring dat mensen het ziekenhuis overspoelen in zo'n situaties. Ze gaan naar de spoedafdeling om bloed te geven, maar zorgen er zo voor dat de slachtoffers maar moeilijk toegang hebben tot het ziekenhuis. Daarom werd beslist om onze donorcentra de hele nacht open te houden." 

De Turkse Rode Halve Maan geeft aan dat er momenteel voldoende bloedvoorraad is om ook de komende vraag naar bloed op te vangen.