;

Tropische storm Eta treft meer dan 2,5 miljoen mensen

Tropische storm Eta raast door Centraal-Amerika en volgens de eerste rapporten van het internationale Rode Kruis zijn nu al 2,5 miljoen mensen getroffen. Het natuurgeweld trof Honduras, Nicaragua en Guatemala het hardst.

"Eta laat een spoor van vernieling achter zich. Alleen al in Honduras zijn 1,7 miljoen mensen getroffen: ze verloren alles en hebben geen toegang meer tot water en voedsel. In heel wat gemeenschappen zijn gezinnen genoodzaakt om vervuild water te drinken. Er is dringend hulp nodig", zegt Felipe del Cid van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halvemaanverenigingen (IFRC).

Ondertussen is 98 ton aan humanitaire hulp onderweg van Panama naar Nicaragua en Honduras en worden ook verschillende Emergency Response Units ingezet. Omdat dit lang niet voldoende is, wil de IFRC de steun uitbreiden zodat meer mensen geholpen kunnen worden. 

De regio wordt geconfronteerd met een drievoudige crisis: een storm, COVID-19 en een crisis die wordt veroorzaakt door de reeds bestaande kwetsbaarheden. We hebben het over miljoenen getroffen mensen in 7 landen. De behoefte aan humanitaire hulp is dan ook gigantisch.

Felipe del Cid

IFRC

Verschillende nationale Rode Kruisverenigingen in Midden-Amerika waren al actief voordat Eta aan land kwam. Ze werkten samen met de overheid om de nodige voorbereidingen te treffen op de impact van het natuurgeweld en hielpen bij de evacuatie van verschillende regio's. 

Sinds de storm aan land ging, zijn de Rode Kruisteams betrokken bij opsporings- en reddingsacties, bieden ze ondersteuning aan mensen in opvangcentra, dienen ze eerste hulp toe aan gewonden en bieden ze ook psychosociale ondersteuning. De IFRC blijft de situatie op de voet volgen.

Noodhulpfonds

Help jij mee levens redden?