;

Syrië: intens geweld zorgt voor steeds meer burgerslachtoffers

Het Internationale Rode Kruiscomité is verontrust over de honderden burgers die afgelopen veertien dagen het slachtoffer werden van aanslagen in Syrië. 

"Afgelopen twee weken werd de strijd in verschillende gebieden in Syrië steeds heviger. Dit gaat gepaard met steeds meer burgerslachtoffers. Mijn collega's zijn getuige van verschrikkelijke gebeurtenissen." Marianne Gasser (ICRC in Syrië)

De gevechten tussen de betrokken partijen in het conflict zijn nog nooit zo hevig geweest sinds bij het begin van de strijd om Aleppo in 2016. Niet alleen burgers zijn het slachtoffer, ook ziekenhuizen en scholen worden steeds vaker vernield.

"Hoewel er afgelopen maanden tekenen van hoop waren, is het geweld nu helemaal teruggekeerd. Tegelijkertijd wordt het ook steeds moeilijker om humanitaire hulp te bieden en dat maakt de hele situatie onaanvaardbaar." 

Alleen al in de laatste tien dagen zijn meer dan 10 ziekenhuizen vernield waardoor 500.000 mensen geen toegang meer hebben tot de meest basis gezondheidszorg. Gevechten in onder andere Deir Ezzor zorgen er dan weer voor dat de voorraad water in het gedrang komt. 

Het geweld op publieke plaatsen en tegen burgers druist in tegen de basisbeginselen van het internationaal humanitair recht. Het Internationale Rode Kruiscomité roept alle betrokken partijen dan ook opnieuw op om burgers, medische faciliteiten en scholen te sparen tijdens militaire operaties.