;

Syrië: conflict bereikt piek in burgerslachtoffers

Nieuwe aanvallen op burgers lieten het conflict in Syrië afgelopen maand opnieuw opflakkeren. Bij het geweld kwamen tientallen mensen om het leven en sloegen meer dan 150.000 anderen op de vlucht. In Aleppo is de intensiteit van het conflict hierdoor te vergelijken met de bijzonder zware situatie in 2016.

De afgelopen dagen is er constant sprake van artillerievuur en bombardementen in Aleppo. Het geweld houdt ondertussen al maanden aan maar kent nu een nieuwe opflakkering. Het aantal burgerslachtoffers zal de komende dagen en weken alleen maar toenemen indien er geen voorzorgsmaatregelen genomen worden. De inwoners van de stad zullen bovendien zwaar getraumatiseerd achterblijven.

Lorenzo Redalié

ICRC - Aleppo

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) roept alle betrokken partijen opnieuw op om burgers en burgelijke infrastructuur te vrijwaren tijdens het conflict. Ook hulpverleners, ambulances en ziekenhuizen mogen niet aangevallen worden volgens het internationaal humanitair recht (IHR). Het negeren van deze regels heeft desastreuze gevolgen voor de bevolking. Gevolgen die bovendien jarenlang kunnen aanslepen. 

Samen met de Arabische Rode Halve Maan (SARC) staat het ICRC paraat om de humanitaire hulp op te schalen van zodra mogelijk om zoveel mogelijk mensen die getroffen worden door het conflict te helpen.