;

Star Wars versus internationaal humanitair recht

We kunnen er afgelopen dagen niet onderuit, er draait een nieuwe Star Wars-film in de bioscopen! Wist je trouwens dat de films vol verhalen over vriendschap, liefde en de strijd tussen licht en duisternis in een Melkweg hier ver, ver vandaag ook inzichten bieden in het internationaal humanitair recht? Of de regels van het humanitair oorlogsrecht ook in de ruimte gelden, weten we niet maar verschillende scènes in de Star Wars-films tonen wel aan wat je zeker niet mag doen in tijden van oorlog.

Foltering Han Solo

Dat Darth Vader geen doetje is, wisten we natuurlijk al langer. En ook de Stormtroopers dragen graag hun steentje bij als het op foltering en wrede, onmenselijke behandelingen aankomt. Het internationaal humanitair recht stelt nochtans dat geen enkele Staat zo'n behandeling of straf mag toestaan. Als bevelhebber van een volledig rijk én als gewapende strijder heeft Darth Vader zich dus ook aan deze regels te houden en is de foltering van Han Solo dan ook een oorlogsmisdrijf.

Ewoks: gewapende strijders of burgers?

Ze zien er op het eerste zicht best schattig uit, maar vergis je niet! De Ewoks zijn de lokale bewoners van Endor, de planeet waar Han, Luke en Leia in Episode VI: Return of the Jedi landen om de schildgenerator van de Death Star uit te schakelen. Als burgers van Endor mogen de Ewoks niet aangevallen worden, maar wanneer ze hun speren grijpen om de rebellen te helpen verliezen ze hun bescherming tegen aanvallen zolang ze deelnemen aan de strijd.

Stormtroopers lappen regels aan hun laarzen

Ook de Stormtroopers schenden vaak (te vaak!) het internationaal humanitair recht. Ze deinzen er namelijk niet voor terug om burgers aan te vallen. De oom en tante van Luke Skywalker bijvoorbeeld bekopen het zelfs met hun leven. Het doelbewust en rechtstreeks aanvallen van personen die niet deelnemen aan het conflict is dan ook een ernstige schending van het IHR.

Death Star als dodelijk wapen

Het ultieme massavernietigingswapen de Death Star heeft maar een paar seconden nodig om de volledige planeet Alderaan te vernietigen. Er is in dit geval dus niet enkel sprake van een doelbewuste aanval op burgers, maar ook van schade aan burgerobjecten, langdurige en ernstige schade aan het milieu, volkerenmoord en andere misdaden tegen de mensheid.

Wat dit alles nog erger maakt, is het feit dat de planeet enkel vernietigd werd om de macht van de Death Star duidelijk te maken. De bevelhebber die de opdracht tot vernietiging gaf - Grand Moff Tarkin - zou in onze wereld voor het Internationaal Strafhof in Den Haag gesleept kunnen worden. We kunnen hem met andere woorden dan ook aanzien als de grootste schurk uit de Star Wars-saga.

 

 

Meer weten over het Internationaal Humanitair Recht?