;

Sportieve duizendpoot Jindra blijft donoren dankbaar

Wie ooit zelf bloed kreeg toegediend, beseft maar al te goed hoe groot de nood aan bloeddonoren is. Wie ook nog eens jarenlang bij de bron werkte zoals Jindra kan er helemaal niet meer onderuit!

Als medisch laborante werkte ze 8 jaar in het bloedtransfusiecentrum in Leuven, maar toen de dienst naar Mechelen verhuisde werd het dagelijkse traject voor Jindra te lang. Met spijt in het hart ging ze op zoek naar een andere job. Gelukkig zien wij haar nog regelmatig terug: Jindra is al 13 jaar trouwe bloeddonor en gaat in haar vrije tijd mee donoren werven op evenementen.

Vlot herstel dankzij bloeddonoren

Jindra is niet voor niets zo’n enthousiaste Zomerheld. Als studente had ze ooit zélf bloed nodig. “Ik was 19 en studeerde nog in Geel toen ik mijn dijbeen brak bij een zwaar auto-ongeval,” vertelt ze. “Na de operatie was ik erg verzwakt, ik kwam er maar niet bovenop. Ze hebben mij ’s nachts nog bloed toegediend en ’s morgens was ik weer helemaal opgefleurd! Pas toen kon mijn herstel écht beginnen.”

Jindra werd weer helemaal de oude. En gelukkig maar, want ze is een echte sportieve duizendpoot: fietsen, trailrunning, boksen, ...you name it. Ze ging ooit zelfs op surfreis en surfte ze 8 maanden lang op de golven van Noord–Frankrijk tot Portugal! Enkele jaren later ging ze als laborante aan de slag bij het bloedtranfusiecentrum waarop ze meteen besloot bloeddonor te worden. “Ik zag dat mensen dagdagelijks bloed moeten toegediend krijgen, en dat de nood aan bloeddonoren dus heel hoog was. Het is maar een kleine moeite om een kwartiertje bloed te geven: je moet er niks voor doen en kan er een leven mee redden.” En zelfs al was de situatie van Jindra niet levensbedreigend, ze is en blijft heel dankbaar voor de donoren die bloed geven, en aan wie zij haar vlot herstel heeft te danken.