;

Sluiting noodopvangcentra Houthalen-Helchteren en Westakkers

Rode Kruis-Vlaanderen heeft van de federale overheid de opdracht gekregen om 1.000 opvangplaatsen voor asielzoekers te sluiten. Concreet betekent dit dat onze opvangcentra in Houthalen-Helchteren en Westakkers in Sint-Niklaas dicht moeten. In beide centra samen verblijven vandaag 849 asielzoekers (er is plaats voor 1.000) en werken er 124 personeelsleden.

‘We wisten al van in de herfst van vorig jaar dat het aantal noodopvangplaatsen zou afgebouwd worden. Het is dus geen complete verrassing voor ons’. We bekijken op dit moment samen met de werknemers en andere partners hoe en wanneer deze plaatsen kunnen afgebouwd worden. 

Gevolgen voor bewoners en medewerkers

De bewoners zullen allemaal een opvangplek krijgen in een ander centrum dat al dan niet door Rode Kruis-Vlaanderen beheerd wordt. Wat betreft de personeelsleden wordt nu bekeken wat de mogelijkheden zijn. De mensen die tewerkgesteld zijn in een noodopvangcentrum hebben tijdens de asielcrisis een contract ondertekend waarin duidelijk vermeld stond dat het contract eindigt op het moment dat de opdracht voor noodopvang van de federale overheid eindigt. Dit is dus het geval voor medewerkers van de opvangcentra van Houthalen-Helchteren en Westakkers.

Noodopvang volledig afgebouwd

Beide centra werden eind 2015 opgericht om de toevloed aan asielzoekers op dat moment mee op te vangen. In totaal hebben we tijdens de asielcrisis ongeveer 4.000 extra plaatsen voorzien. We hebben ook 500 nieuwe personeelsleden aangeworven zodat we op de piek van de crisis 750 personeelsleden telden in de opvang voor asielzoekers. In totaal openden we ook 11 extra centra (naast nog enkele zeer tijdelijke initiatieven). Negen daarvan sloten eind 2016 en nu volgen dus de laatste 2.

Huidige situatie

Op dit moment zitten we met een bezettingsgraad van 88% over alle 15 opvangcentra en vangen we 2.371 asielzoekers op. Er is momenteel plaats voor 2.707 mensen. Na de sluiting van de twee centra zal er nog plaats zijn voor 1.707 mensen.