;

Rode Kruismedewerkers aangevallen in Guinee

Op 29 mei braken gewelddadige demonstraties uit in Kamsar, Guinee, waarbij jongeren de lokale Rode Kruisafdeling aanvielen. De plaatselijke bevolking acht het Guineese Rode Kruis verantwoordelijk voor de uitbraak van ebola in het gebied.

Geweld na verbale dreiging

Eerdere verbale bedreigingen zijn nu dus uitgemond in geweld. Heel wat wegen in Kamsar zijn geblokkeerd door de demonstranten. De politie probeert de controle te behouden, maar lijkt in de minderheid te zijn.

De uitvalsbasis van het Guineese Rode Kruis werd enkele dagen geleden reeds geëvacueerd, maar is toch nog in brand gestoken. Eén afgevaardigde van de Internationale Rode Kruisfederatie zit samen met zijn chauffeur vast in een hotel in Kamsar omwille van de geblokkeerde wegen. Ook een lokale medewerker van de Internationale Rode Kruisfederatie en 3 mensen van het Guineese Rode Kruis wachten in het stadhuis van Kamsar op evacuatie. Hun voertuig werd door demonstranten zwaar beschadigd.

De veiligheidscoördinator van het IFRC volgt de situatie op de voet, samen met de Nationale Ebola-coördinator en de lokale politie. Hij heeft op regelmatige tijdstippen contact met de medewerkers die vastzitten in Kamsar. Verwacht wordt dat eerstdaags overgegaan kan worden tot evacuatie naar het nabijgelegen Conakry.