;

Rode Kruismedewerker ontvoerd in Jemen

Twee medewerkers van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) werden maandag 1 december ontvoerd in Sanaa, Jemen. De gewapende mannen lieten één van de gijzelaars enkele uren later opnieuw vrij, maar een medewerkster van Tunesische afkomst wordt nog steeds vastgehouden.

"We weten nog steeds niet wie achter de ontvoering zit, maar ik roep de verantwoordelijken op om onze collega zo snel mogelijk weer vrij te laten," zegt Antoine Grand, hoofd van het ICRC in Jemen. "Het is alvast een positief teken dat de gijzelnemers één van onze collega's lieten gaan. Onze hulporganisatie biedt in Jemen humanitaire steun aan alle partijen, maar gebeurtenissen als dit maken het voor iedereen ter plekke immens moeilijk om dit werk verder te zetten."

Afgelopen maanden vielen al verschillende dodelijke slachtoffers onder de medewerkers van het Rode Kruis in Jemen. Omwille van veiligheidsredenen heeft het ICRC beslist om alle verplaatsingen binnen Jemen tijdelijk stop te zetten.

Het Internationale Rode Kruiscomité is ondertussen al meer dan 50 jaar aan de slag in Jemen en biedt er niet alleen medische hulp waar nodig, maar zorgt er ook voor de heropbouw van water- en elektriciteitsnetwerken en het verspreiden van voedsel en water in de meest getroffen gebieden. Op die manier werden reeds meer dan 2 miljoen inwoners geholpen.