;

Rode Kruis-Vlaanderen klaagt kwaliteit niet-dringend ziekenvervoer aan

Heb jij binnenkort vervoer nodig naar het ziekenhuis? Of moet je oma verhuizen naar een rusthuis en heeft ze moeite bij het in- en uitstappen in een gewone wagen? Dan is de kans groot dat jullie ons opbellen op het nummer 105 en beroep doen op ons niet-dringend liggend ziekenvervoer. Met onze 170 ziekenwagens die we ter beschikking hebben, staan we overal in Vlaanderen klaar om hulp te verlenen.

Omdat dit type ziekenvervoer een commerciële aangelegenheid is, zijn er echter nog heel wat andere spelers op de markt. Aangezien de sector – en niet de overheid – zelf de regels en normen vastlegt, heerst er ontzettend veel concurrentie en ontstaat er een race om echt tot het uiterste te gaan. En niet in positieve zin!

De Belgische Beroepsvereniging van Ambulancediensten (BBA), waar Rode Kruis-Vlaanderen zetelt in de Raad van Bestuur, is vragende partij voor dwingende regels die een eind kunnen stellen aan de cowboypraktijken waarvan nu dikwijls sprake is. Zo moet het mogelijk worden om in elk voertuig een AED én twee opgeleide personeelsleden te voorzien. De enige manier om patiënten die gebruik maken van niet-dringend liggend ziekenvervoer de zekerheid te bieden dat ze comfortabel én veilig vervoerd worden!


Meer info over de Belgische Beroepsvereniging van Ambulancediensten (BBA)