;

Rode Kruis sluit 2 kantoren in Afghanistan uit vrees voor eigen veiligheid

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) besliste vandaag om twee kantoren in Afghanistan te sluiten nadat het afgelopen 9 maanden 3 keer het doelwit werd van grote aanvallen. Hierbij kwamen 7 medewerkers en vrijwilligers om het leven. Door de sluiting van de kantoren vermindert de humanitaire hulp en aanwezigheid van het Rode Kruis in de provincies Kunduz en Faryab. 

"Onze centra in deze provincies zullen tot het einde van het jaar al zeker gesloten blijven. In Mazar-i-Sharif wordt onze aanwezigheid zwaar teruggeschroefd." Monica Zanarelli - ICRC Kaboel

De beslissing komt er na de aanslag in september waarbij een Spaanse Rode Kruisfysiotherapeut om het leven kwam. Lorena werd tijdens haar werk in het rehabilitatiecentrum in Mazar-e Sharif neergeschoten door een patiënt. 

Dit betekent niet dat het Rode Kruis haar humanitaire hulp volledig stopzet in Afghanistan. In totaal heeft het ICRC nog zo'n 1.800 medewerkers in Afghanistan. Het ICRC blijft mensen die getroffen werden door het conflict zo goed mogelijk helpen, maar wil het leven van medewerkers en vrijwilligers zo min mogelijk op het spel zetten.