;

Rode Kruis mobiliseert hulp na doortocht cycloon Winston op Fiji-eilanden

Het is duidelijk dat cycloon Winston afgelopen weekend een spoor van vernieling heeft achtergelaten op de Fiji-eilanden. Tijdens de doortocht van de cycloon werden windsnelheden gemeten van gemiddeld 220 kilometer per uur, met pieken tot 315 kilometer per uur. Meteen de zwaarste storm die Fiji ooit bereikte. De cycloon maakte 20 dodelijke slachtoffers, 7 mensen zijn nog steeds vermist.

De overheid kondigde de noodtoestand af en vroeg alle bewoners om binnen te blijven. Ondertussen is duidelijk dat duizenden huizen vernield zijn. Vooral Rakiraki, Tavua, Ba, lautoka, Savusavu, Lau, Taveuni en Nausori werden zwaar getroffen. Momenteel zoeken zo'n 1.066 mensen onderdak in 35 evacuatieposten op het eiland Vanua Levu. In het noorden van Fiji, in de provincie Macuata, worden dan weer 416 mensen opgevangen in 13 centra.

Het Rode Kruis in Fiji heeft ondertussen meer dan 300 medewerkers en vrijwilligers gemobiliseerd om hulp te bieden in de getroffen gebieden. Verschillende streken zijn niet bereikbaar omwille van omgewaaide bomen, elektriciteitspalen en puin op de wegen.

Komende dagen zullen onze teams ervoor zorgen dat mensen veilig zijn en dat ze de hulp krijgen die ze nodig hebben om de volgende weken door te komen," zegt Eseroma Ledua, Operations Manager van het Rode Kruis in Fiji.

De eerste Rode Kruisteams vertrokken zondag om hulpgoederen uit te delen en de schade op te meten. Aangezien de inwoners nood hebben aan onderdak worden er alvast dekzeilen uitgeeld zodat huizen voorlopig hersteld kunnen worden. Verder deelt het Rode Kruis ook jerrycans uit om water in te verzamelen. De IFRC maakt fondsen vrij om het lokale Rode kruis te ondersteunen in deze noodoperatie.