;

100 ton hulpgoederen voor Haïti

Donderdag 13 oktober -  Afgelopen week is meer dan 100 ton aan hulpgoederen gearriveerd in Port-Au-Prince (Haïti). Zo kan essentiële humanitaire hulp geboden worden aan inwoners die getroffen werden door orkaan Matthew.

Vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis zorgen momenteel voor de verspreiding van de net geleverde hulpgoederen. Ook in moeilijkbereikbare gebieden zoals Les Cayes en Jérémie kunnen nu dekens, waterzuiveringstabletten, hygiënekits en dekzeilen uitgedeeld worden. - Steve McAndrew (IFRC)

Afgelegen gebieden worden zoveel mogelijk bevoorraad vanuit de lucht of per boot maar vaak moeten vrijwilligers kilometers ver stappen om de nodige hulp ter plekke te krijgen.

Een overzicht van de hulpgoederen die nu reeds aanwezig zijn in Haïti:

Hulpgoederen Hoeveelheid
Hygiënekits 2.099
Emmers 3.003
Jerrycan 6.040
Dekzeilen 8.830
Gereedschapskit 3.999
Keukensets 8.780
Muggennetten 2.500


Ook jij kan helpen!

Doe een online gift

Of stort je bijdrage op BE53-0000-0000-5353 met vermelding 'Haïti'

--------------------------

Dinsdag 11 oktober - Medewerkers van het Rode Kruis in de Dominicaanse Republiek zijn gearriveerd in Haïti met een water en sanitatie unit. Op die manier kan er beter en meer ingespeeld worden op de noden ter plekke én kan het Rode Kruis het risico op een cholera-uitbraak aanpakken.

-------------------

Maandag 10 oktober - Nog steeds wordt alles op alles gezet om de vele Haïtianen bij te staan na de doortocht van orkaan Matthew. Zo stuurde de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) net een grote lading hulpmiddelen ter plekke.

In het enige ziekenhuis in Jeremie in het zuidwesten van Haïti proberen dokters en verpleegkundigen hun patiënten zo goed mogelijk te verzorgen in het kleine deel van het ziekenhuis dat nog open is na de doortocht van de orkaan.

Eén van hen is dokter Lynda Redwood-Campbell van het IFRC. Zij maakte deel uit van het FACT-team dat vorige week naar Haïti werd gestuurd om bijstand te verlenen. Ze staat ondertussen mee in de operatiezaal maar bekijkt ook hoe het Rode Kruis het best kan helpen met gezondheidszorg in het getroffen gebied.

Nochtans is gezondheidszorg niet de enige bezorgdheid in Haïti: in Jeremie bijvoorbeeld is er nog steeds geen drinkbaar water en is er dringend nood aan onderdak en voedsel. 

Het Rode Kruis stuurde nog voor de passage van orkaan Matthew medewerkers en hulpverleners ter plekke om zoveel mogelijk mensen voor te bereiden. Stephane Rengervé was één van hen: "Toen ik de kracht van de orkaan voelde, wist ik meteen hoe erg de situatie ging worden. We hadden op voorhand materiaal gestockeerd op veilige plaatsen en deze kits om bijvoorbeeld tijdelijk onderdak te bouwen zijn ondertussen uitgedeeld."

Maar het blijft moeilijk om hulp naar Jeremie te sturen aangezien heel wat wegen geblokkeerd zijn. Voorlopig lukt dit enkel via een helikopter of per boot. Er wordt hard gewerkt om de wegen opnieuw vrij te maken zodat steden zoals Jeremie makkelijker bereikbaar worden. 

-----------------

Vrijdag 7 oktober - Na de doortocht van orkaan Matthew in Haïti wordt stilaan duidelijk hoe groot de schade is. De (vissers)dorpen aan de zuidkust van Haïti werden het hevigst getroffen. In bepaalde regio's is zo'n 80% van de gebouwen vernield. Hoewel het nog onduidelijk is hoeveel dodelijke slachtoffers er gevallen zijn, hebben nu al 350.000 mensen humanitaire hulp nodig.

Daarom lanceert de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) een noodoproep om 6,8 miljoen Zwitserse frank (6,23 miljoen euro) in te zamelen om zo de nodige medicijnen, onderdak, water en sanitair te voorzien voor 50.000 mensen in het zuidwesten van Haïti.

In Haïti zijn 3.000 hulpverleners van het Rode Kruis getuige van de immense schade. Ingestortte bruggen, weggespoelde wegen en overstromingen zorgen ervoor dat bepaalde gebieden moeilijk te bereiken zijn. 


Sinds dinsdag is er ook een FACT-team van het Rode Kruis werkzaam in Haïti. Dit team zorgt ervoor dat er binnen enkele dagen vastgesteld wordt wat er nodig is. Op basis van hun bevindingen lanceerde het IFRC vandaag de appeal. Dit is als het ware een boodschappenlijst: er zijn x aantal tenten nodig, x aantal waterzuiveringstabletten, ... Doneer je geld, dan wordt jouw gift gebruikt om een deel van de lijst te betalen of bepaalde goederen te leveren.

Het FACT-team kan in een later stadium ook een Emergency Response Unit (ERU) inroepen. Dit zijn eenheden, bestaande uit experts en materiaal, van andere Rode Kruisverenigingen met elk hun eigen expertise. De Benelux heeft bijvoorbeeld een ERU gericht op het snel en efficiënt uitdelen van noodhulp. Een ERU kan heel snel ter plekke geraken en kan gedurende vier maanden volledig zelfvoorzienend werken in een rampgebied. Een Zwitserse ERU Logistics team is ondertussen al onderweg. Zij zorgen voor een snelle aanvoer van noodhulpgoederen. 

Omdat in enkele gebieden communicatie bijna onmogelijk is (telefoontoestellen werken niet of zo goed als niet), focust Restoring Family Links op het herstellen van deze communicatie. In het hoofdkantoor van het Rode Kruis in Haïti zijn ondertussen al twintig tracingdossiers opgestart.  

Via FamilyLinks kunnen familieleden contact proberen zoeken met vermisten en kan iedereen aangeven dat hij/zij veilig is. Verder zullen ook drie RFL antennes geplaatst worden die ervoor moeten zorgen dat mensen in de getroffen gebieden hun familie kunnen contacteren via gsm. 

------------------

Donderdag 6 oktober - In Haïti zijn Rode Kruisteams volop bezig met het helpen van gemeenschappen die getroffen werden door orkaan Matthew. Schade en overstromingen zorgen er echter voor dat de toegang tot de zwaarst getroffen gebieden beperkt is.

"Onze medewerkers en vrijwilligers moesten wachten tot het ergste van de storm voorbij was voor ze de schade konden beoordelen en gepaste hulp konden bieden. Maar ondertussen is iedereen uitgestuurd en proberen ze iedereen die hulp nodig heeft te bereiken." zegt Inés Brill, hoofd van het IFRC voor Haïti, de Dominicaanse Republiek en Cuba.

"We weten dat honderden mensen dringend nood hebben aan hulp en dat tienduizenden anderen op zoek zijn naar onderdak. De schade aan gebouwen en infrastructuur is in sommige gebieden immens. Daarom moeten we anticiperen op de immense logistieke uitdaging die ons komende dagen en weken te wachten staat."

In Haïti zijn 1,24 miljoen mensen getroffen door orkaan Matthew, de helft van hen zijn kinderen. Meer dan 3.000 Rode Kruishulpverleners zorgen voor eerste hulp en andere medische zorgen, proper water en sanitair en bijstand bij het zoeken naar onderdak.

----------------

Dinsdag 4 oktober - De doortocht van orkaan Matthew zorgt ervoor dat al meer dan 600.000 mensen op de Caraïben onderdak zoeken in shelters. In Haïti werden 2.000 inwoners geëvacueerd en werden al 130 huizen vernietigd. In de Dominicaanse Republiek vond de evacuatie plaats van 13.000 mensen.

De storm bereikte vandaag het oosten van Cuba en haalt nog steeds windsnelheden van 230 kilometer per uur. In Cuba alleen werden afgelopen dagen meer dan 300.000 geëvacueerd en staan honderden Rode Kruisvrijwilligers klaar om te helpen indien nodig.  Ook het FACT-team (field assessment and coordination team)  is ondertussen naar Haïti gestuurd.

-----------------

Maandag 3 oktober - Orkaan Matthew, die momenteel over het Caraïbisch gebied trekt, blijft in kracht toenemen waardoor het ondertussen een storm is van de hoogste categorie. Er worden dan ook windsnelheden van meer dan 260 kilometer per uur gemeten. Verwacht wordt dat de storm vooral veel schade zal aanrichten aan huizen en natuur. Ook het Rode Kruis is intussen in opperste staat van paraatheid.

Haïti

  • 3.000 vrijwilligers staan klaar om ingezet te worden indien nodig.
  • Er wordt een noodhulpfonds voorbereid om 3.500 families te ondersteunen met hulpmiddelen, eerstehulpkoffers en WASH kits.  
  • Het IFRC maakt zich klaar om een FACT team (field assessment and coordination team) ter plekke te sturen.

Dominicaanse Republiek

  • Er wordt een voorraad hulpmiddelen voorzien voor 2.500 mensen. 
  • Vrijwilligers en medewerkers van het lokale Rode Kruis zorgen voor psychologische ondersteuning.
  • Promotie voeren rond water, sanitatie en hygiëne in risicogebieden.

Jamaica

  • IFRC zorgt voor logistieke ondersteuning..
  • Lokale Rode Kruis voorziet keukenbenodigdheden en dekens voor meer dan 1.000 families. 

Cuba

  • Het lokale Rode Kruis wordt er bijgestaan door een Noorse delegatie.