;

Rode Kruis betreurt dood Soedanese collega’s

Het Rode Kruis is diep bedroefd over de dood van twee medewerkers en een vrijwilliger in Soedan. Bij de aanval op de groep hulpverleners raakte een vierde vrijwilliger van de Soedanese Rode Halve Maan gewond.
 
De medewerkers en vrijwilligers van de Soedanese zustervereniging van het Rode Kruis waren onderweg naar Damazin, in het zuiden van Soedan, toen ze werden aangevallen door gewapende mannen. Ze kwamen terug van een hulpoperatie in de regio Kurmuk waar ze slachtoffers van het recente geweld probeerden te helpen. Hun auto was duidelijk voorzien van het Rode Halve Maanembleem.

Verschil tussen leven en dood

Elke dag opnieuw riskeren medewerkers en vrijwilligers van de Rode Halve Maan hun leven terwijl ze in heel Soedan, zelfs in de meest afgelegen gebieden van het land, mensen helpen. Hun werk in deze lokale gemeenschappen betekent vaak het verschil tussen leven en dood.

Humanitair recht

De Soedanese Rode Halve Maan en het Internationale Rode Kruis (IFRC en ICRC) herinneren alle partijen in het conflict eraan dat het humanitair recht hen verplicht om de mensen die betrokken zijn bij humanitaire hulp te beschermen, hun werk te respecteren, de veiligheid van deze personen te waarborgen, en hun bewegingsvrijheid te garanderen.