;

Nieuw: RestoringFamilyLinks.be helpt bij zoektocht naar vermiste familieleden

Op 30 augustus is het Internationale Dag van de Vermisten, een dag waarop de wereld stilstaat bij het verdriet van familieleden van vermiste personen. Rode Kruis-Vlaanderen probeert dat leed te verhelpen door op zoek te gaan naar mensen met wie het contact verloren is omdat ze zijn moeten vluchten voor conflict of natuurrampen, zoals bijvoorbeeld de recente aardbeving in Lombok. Onze gloednieuwe website www.RestoringFamilyLinks.be helpt mensen op een eenvoudige manier bij de zoektocht naar vermiste familieleden.

Sterk door wereldwijd netwerk

Onze organisatie kent een sterke traditie van meer dan 80 jaar in het opsporen van mensen via zijn dienst Tracing. Dankzij zijn wereldwijd netwerk van Rode Kruisverenigingen heeft het Rode Kruis connecties over de hele wereld. Iedereen heeft het recht om te weten wat er met zijn of haar geliefden is gebeurd. Vorig jaar werden er 257 nieuwe opsporingszaken opgestart, waarvan 79 positief afgesloten. Daarnaast werden 340 nieuwe dossiers voor gezinshereniging geopend en 67 Rode Kruisberichten verstuurd. Vooral Afghanen, Eritreeërs, Somaliërs en Guineeërs doen voor deze diensten beroep op Rode Kruis-Vlaanderen.

Om nog beter te helpen helpen, nam het Rode Kruis de website van deze dienst onder de loep. Dat onderzoek leverde niet alleen een gebruiksvriendelijkere website op, er vloeide ook een nieuwe naam voor de dienst Tracing uit voort: Restoring Family Links. Die naam dekt nog meer de lading van wat het Rode Kruis doet: vermiste geliefden opsporen, contact herstellen en gezinnen herenigen.

Zoeken in eigen taal

Restoringfamilylinks.be stelt de zoeker centraal: de inhoud van de site wordt zo eenvoudig mogelijk weergegeven aan de hand van duidelijke illustraties. Bovendien is de site gemakkelijk toegankelijk via smartphone en beschikbaar in 8 talen, aangepast aan de migratiestromen. Naast de Nederlandse, Franse en Engelse versie van de website, is hij ook toegankelijk in het Pasjtoe, Dari, Tigrinya, Somalisch en Arabisch. Daarom is het een handig werkinstrument voor tussenpersonen zoals voogden en sociaal assistenten die dagelijks mensen op zoek naar familie proberen te helpen. En dankzij de beschikbare audiohulp op elke pagina is het voor bezoekers van de website gemakkelijk om zelf hun weg te vinden. Misschien is de site ook wel handig voor jou of mensen die jij kent? Check dit filmpje  om meer te weten te komen.