;

Prettige, veilige feesten

Ziet je huis er tijdens de kerstdagen een beetje uit als een groot uitgevallen kerstboom? Trek je van feestje naar feestje tijdens de eindejaarsperiode? Schuif je van de ene feesttafel naar de andere? Dan wensen wij je alvast heel veel plezier. Maar hou het ook op het einde van 2015 veilig! Gebeurt er toch een klein ongelukje, dan kunnen deze eerstehulptips van pas komen.

Eerst water, de rest komt later

Je verbrandt je aan een pot of pan, je peuter trekt aan het tafelkleed en krijgt heet water over zich heen ... tijdens de hectische momenten van het feestkoken is een ongelukje snel gebeurd. Brandwonden kunnen op verschillende manieren onderverdeeld worden. Het belangrijkste is echter dat je een onderscheid kan maken tussen lichte en ernstige brandwonden. Een ernstige brandwonde vereist namelijk gespecialiseerde hulp, terwijl je een lichte brandwonde perfect zelf kan verzorgen.

 Zo behandel je brandwonden

 

Verslikking

Weet jij hoe je moet handelen wanneer iemand zich verslikt in een stukje kalkoen of in de champagne? Bij verslikking komt er voedsel of drank in de luchtweg terecht. Door even flink te hoesten kan dit probleem meestal makkelijk opgelost worden, maar soms is de toestand ernstig: een brok voedsel kan bijvoorbeeld de luchtweg helemaal afsluiten. Ademen wordt dan heel moeilijk en soms zelfs onmogelijk. Onmiddellijk optreden is de boodschap!

 Zo ga je te werk bij verslikking

 

Auw, te hard gefeest

Je voet verstuikt tijdens het dansen? Te hard die handjes in de lucht gestoken tijdens een feestje? Zien je botten en spieren met andere woorden af tijdens het eindejaar? Bij een kneuzing beperkt de schade zich voornamelijk tot gescheurde onderhuidse bloedvaatjes, maar ook de zenuwen kunnen beschadigd zijn. Bij een ernstige kneuzing kan je zelf moeilijk een onderscheid maken met andere letsels, zoals een verstuiking of een breuk. Maar wat kan je nu doen bij kneuzingen? We vertellen het je graag.

Dit moet je doen bij kneuzingen

 

Een ongeval is snel gebeurd. Maar als je meteen hulp biedt, voorkom je vaak erger. Eerste hulp kan echt het verschil maken. Wees gerust, het is makkelijker dan je denkt. Met enkele eenvoudige handelingen kan je al veel doen. Wil je anderen kunnen helpen als er iets gebeurt? Thuis, op school, in de jeugdbeweging, in de sportclub of op het werk. Wij leren je hoe.

 

Ik wil een opleiding volgen