;

Pas op! Gladde wegen deze feestnachten

Lichtjes en schittering aan de hemel? De kerstnacht is er hét moment van het jaar voor. Maar misschien zie je vanavond en vannacht wel dat het asfalt glinstert als je de weg op gaat? Helaas is gladheid op de weg veel minder sprookjesachtig. Een gladde weg kan verraderlijk zijn, zowel als je met de auto rijdt, met de fiets bent of zelfs te voet op stap gaat. Let op voor ijzel! De volgende tips helpen je om veilig thuis te komen met de auto:

  • Pas je snelheid aan. Het klinkt heel logisch, dus doe het dan ook. Rijd trager dan gewoonlijk en trek rustiger op. Laat de koppeling rustig opkomen. Je hebt zo meer controle over je auto. Rijd rustig en voorzichtig.
  • Houd meer afstand, want door ijzel wordt je remweg langer. Door meer afstand te houden van je voorligger heb je meer marge om in te spelen op onvoorziene manoeuvres.
  • Probeer remmen te vermijden. Moet je door een gladde bocht? Laat het gaspedaal dan vooraf los. De kans bestaat anders dat je moet remmen, wat maakt dat de wielen grip kunnen verliezen en je auto slipt. Geef pas terug gas wanneer je rechtdoor rijdt.
  • Maak een noodstop in gevaarlijke situaties. Trap de rem en de koppeling tegelijk in. Als je dit hard genoeg doet kan het rempedaal trillen. Dat is de ABS dat in werking treedt (het antiblokkeersysteem). Dit zorgt ervoor dat wielen niet blokkeren bij hard remmen. Laat de rem vooral niet los. Heb je geen ABS? Rem dan pompend en rem als je voelt dat de banden weer grip hebben.
  • Houd je hoofd koel als je toch zou gaan slippen. Mogelijk werd je verrast door plotse gladheid. Blijf rustig. Kijk in de richting waarheen je wilt. Rijd je op een obstakel af, kijk hier dan níét naar – en corrigeer door middel van rustig sturen. Druk hierbij je koppeling in, zo verbreek je de aandrijving. Laat daarna pas het gaspedaal los. Werkt dit niet? Blijf dan proberen te sturen naar waar je heen wilt.
  • Rijd aan de rechterkant van de baan op een weg met meerdere rijstroken. Daarnaast ligt de (lege) pechstrook, waar je makkelijker naar kan uitwijken als dat nodig is.
  • Kies bij voorkeur voor grotere wegen. Op hoofdbanen wordt sneller gestrooid. Rijd stapvoets in ijzige straten waar niet werd gestrooid.
  • Vertrek op tijd. Je haasten bij ijzel betekent je létterlijk op glad ijs begeven.