;

Oproep genezen coronapatiënten is een groot succes

Exact een maand geleden herlanceerden we - met de steun van StuBru-stem Joris Brys en zanger/presentator Koen Wauters - onze oproep naar recent genezen, mannelijke coronapatiënten om zich te registeren als plasmadonor. Het antistofrijk plasma van deze donoren wordt gebruikt in twee nationale studies die de genezende werking ervan onderzoeken. Ook Brussels minister Sven Gatz en VRT-wetenschapsreporter Koen Wauters schaarden zich ondertussen achter de oproep. 

Als bloeddonor heb ik niet lang moeten twijfelen om me kandidaat te stellen. We zijn nog niet meteen van dit virus verlost en alle beetjes helpen om er ons samen door te slaan. Het is een kleine moeite en hopelijk kan ik hierdoor anderen helpen.

Koen Wauters

Wetenschapsreporter

Met 1.289 nieuwe kandidaat-donoren kunnen we de Vlaamse ziekenhuizen die meewerken aan de studies van voldoende plasma voorzien. "Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen willen helpen dit virus te verslaan. Het was meteen alle hens aan dek om de nieuwe registraties te verwerken en we zijn nog volop bezig met het screenen van de kandidaten. We zijn er gerust in dat we voldoende donoren zullen vinden die genoeg corona-antistoffen in hun plasma hebben. Als elke geschikte donor enkele keren plasma geeft, kunnen we alle Vlaamse ziekenhuizen die meewerken aan de studies voorzien van voldoende antistofrijk plasma," zegt Nena Testelmans (woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen)

Nood aan behandeling, ook mét vaccin

De komst van een werkzaam vaccin wordt steeds realistischer maar zelfs mét een vaccin voorhanden kunnen mensen ziek worden en is er nood aan een doeltreffende behandeling. “Indien antistofrijk plasma kan ingezet worden in de behandeling van Covid-19, zouden we ons bijvoorbeeld kunnen richten op de doelgroepen waarvoor een vaccin minder zinvol is zoals onder andere patiënten met een verzwakt immuunsysteem”, aldus Testelmans.

Om de twee nationale studies - die onderzoeken of plasma van genezen coronapatiënten kan helpen in de behandeling van Covid-19 - van voldoende plasma te kunnen voorzien, zochten we vorige maand zo’n 400 extra geschikte plasmadonoren, verdeeld over Wallonië en Vlaanderen. Omdat we weten dat slechts ¼e van de kandidaten voldoende antistoffen heeft en dus in aanmerking komt als plasmadonor, moesten we op zoek naar ongeveer 1.600 kandidaten. 

Met oog op de toekomst blijven we antistofrijk plasma inzamelen zodat we klaar staan wanneer nodig. Nieuwe kandidaten kunnen zich nog steeds aanmelden via www.rodekruis.be/plasmastudie. Vooraleer een plasmabehandeling effectief toegepast zal worden, is het wachten op de eerste onderzoeksresultaten die hopelijk begin volgend jaar bekend worden gemaakt door UZ Leuven, coördinator van één van de studies.