;

Nood aan AB plasma

De voorraad AB plasma staat onder druk. Dit komt omdat er een zogenaamde ‘plasmawisseling’ bij één patiënt. Na een eerste oproep op 19 juli lanceerden we eind juli terug een oproep, omdat de behandeling van de patiënt terug opgestart werd. Slechts 5% van de bevolking heeft de bloedgroep die levensnoodzakelijk is voor de plasmawisseling van onze AB-patiënt. Twee dagen na de oproep hadden we 1.008 plasmazakjes ingezameld en werden er 37% meer afspraken gemaakt om te komen helpen doneren! De inzet van de Vlaming is hartverwarmend!

Ondertussentijd is de betrokken patiënt voor een derde keer behandeld. Hoewel de plasmawissel niet meer lopende is, blijft de voorraad nog kritiek. Met je donatie help je de voorraad terug op peil te brengen.

Ziek plasma vervangen

Plasma is de vloeistof in het bloed waarin de bloedcellen circuleren. Soms kan dat plasma in een menselijk lichaam ‘ziek’ worden omdat het teveel schadelijke stoffen of te veel eiwitten bevat. Het plasma verdikt dan en wordt stroperig. Ziek plasma moet vervangen worden door donorplasma.

Bij deze ene patiënt werd er de voorbije weken per dag tot 15 zakken donorplasma toegediend om hem/haar in leven te houden. Dit is een zeer uitzonderlijke situatie die maakt dat de voorraad van AB plasma zienderogen slinkt.

Oproep om dringend te komen doneren

Vandaar ook deze oproep aan mensen die de bloedgroep AB hebben om vandaag, morgen of volgende week plasma te komen geven in een donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen.

Zoek donorcentrum in de buurt