;

Opkomsten van bloeddonoren al enkele weken zorgwekkend laag

Sinds begin september merken we een structurele daling in het aantal donoren en zien we een link met de stijgende coronacijfers. Alleen al op de mobiele bloedinzamelingen komen er dagelijks zo’n 200 minder langs dan gewoonlijk. Nochtans zijn voldoende bloedgevers nodig om een comfortabele bloedvoorraad op te bouwen. Als deze trend zich verder zet, vrezen we dat de bloedvoorraad zwaar onder druk zal komen te staan. We roepen daarom iedereen op om te komen doneren zodat ten allen tijde aan de vraag van ziekenhuizen kan worden voldaan. Onze bloedinzamelingen zijn én blijven een veilige omgeving! Maak een afspraak via onderstaande button of bel naar het gratis nummer 0800 777 000.

Maak een afspraak

Dagelijkse nood aan donaties

Dagelijks rekenen we op zo’n 1.250 bloeddonaties, die nodig zijn om de bloedvoorraad op peil te houden en ziekenhuizen te kunnen voorzien van voldoende bloedproducten voor patiënten.

De laatste weken liggen de opkomsten beduidend lager dan normaal. Het gaat om meer dan 200 donoren minder per dag en dat duurt nu al sinds begin september. Een deel van de ziekenhuizen heeft zijn handen vol met de behandeling van coronapatiënten. Laten we er samen voor zorgen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de beschikbaarheid van bloedproducten.

Ine Tassignon

Woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen

Afspraak verplicht

Om te kunnen achterhalen waarom donoren wegblijven deden we een bevraging bij onze – doorgaans trouwe – bloedgevers. “Daaruit leren we dat voor ruim 50% van hen de verplichte afspraak een grote drempel vormt”, zegt Ine Tassignon. Nochtans is het maken van een afspraak een belangrijke nieuwe maatregel in het kader van de coronacrisis. Zo vermijden we dat er zich te lange wachtrijen vormen en dat te veel mensen tegelijk aanwezig zijn op een bloedinzameling. Daarnaast worden ook de hand- en hoesthygiëneregels strikt nageleefd en staan de afnamebedden verder uit elkaar. “Onze bloedinzamelingen zijn veilige plekken en we vinden het erg belangrijk om dit nog eens onder de aandacht te brengen”, legt Ine Tassignon uit.

We rekenen op de studenten

Volgende week start de Bloedserieuscampagne, de bloedinzamelingen die twee keer per jaar doorgaan in verschillende studentensteden. "Bloedserieus is goed voor zo'n 12.000 donaties, een heel belangrijk aandeel van het totaal aantal bloeddonaties op jaarbasis die zeker nu een enorme boost kunnen geven aan de bloedvoorraad”, vertelt Ine Tassignon. Toch merken we helaas ook hier tegenvallende inschrijvingen. Op dit moment werd amper een kwart van de beschikbare bedjes al ingevuld. We rekenen, nu meer dan ooit, op de komst van studenten. “Door de coronacrisis zijn we massaal aan het telewerken waardoor bloedinzamelingen bij bedrijven niet langer plaatsvinden”, vertelt Ine Tassignon. “We lopen dus ook daar een groot aantal bloeddonaties mis.” De Bloedserieusactie mag zich dan wel op studenten richten, iedereen die in de buurt is, is van harte welkom! Een afspraak maken is verplicht  en kan via www.bloedserieus.be

Data en locaties Bloedserieus

  • Brussel: Odisee (13/10), Erasmushogeschool (14/10), Vrije Universiteit Brussel (15/10)
  • Kortrijk: Campus Kulak (19, 20/10), Vives (21/10)
  • Gent: UGent (26-29/10)
  • Diepenbeek: UHasselt campus Diepenbeek (29, 30/10)
  • Leuven: KULeuven (16-19/11)
  • Antwerpen: UAntwerpen (23-26/11)