;

Opflakkerend conflict in Nagorno-Karabach: "Respecteer het internationaal humanitair recht en spaar burgers."

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) is bezorgd over de humanitaire impact van het opflakkerende conflict in Nagorno-Karabach. Sinds begin deze week vielen er al verschillende slachtoffers onder de burgers.

Het ICRC roept dan ook alle betrokken partijen op om de basisregels van het internationaal humanitair recht te volgen en de nodige maatregelen te treffen om burgers en de infrastructuur te respecteren en beschermen.

Humanitaire hulp sinds 1992

Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, die vechten om de regio Nagorno-Karabach, duurt ondertussen al 28 jaar. Ondanks het feit dat het ICRC al sinds 1992 aanwezig is in de regio om humanitaire hulp te bieden, gaat de lokale bevolking steeds meer gebukt onder deze jarenlange strijd.

Het Rode Kruis ondersteunt er al 28 jaar gemeenschappen die leven langs de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan, verheldert het lot van vermiste personen en helpt hun families, bezoekt gedetineerden en treedt op als neutrale tussenpersoon om de overdracht en repatriëring van vrijgelaten personen te vergemakkelijken.

We herhalen onze toewijding om de slachtoffers van dit opflakkerende conflict bij te staan, te ondersteunen én op te treden als neutrale tussenpersoon. We dringen er bij de betrokken partijen op aan om altijd het nodige te doen om zich aan de principes van het internationaal humanitair recht te houden en burgers, infrastructuur, hulpverleners, ... te beschermen en te respecteren.

Martin Schüepp

Regionaal directeur ICRC