;

Opening 400ste Zorgbib uitleenpunt

Op donderdag 22 november, tijdens de nationale voorleesweek, openden we ons 400ste Zorgbib uitleenpunt. Woonzorgcentrum Minnewater in Brugge sluit zich aan in het rijtje van uitleenpunten verspreid over heel Vlaanderen en kan haar bewoners vanaf nu ook een babbel en een boek aanbieden.

We leven met z’n allen steeds langer; de groep ouderen wordt dan ook steeds groter. Bovendien neemt eenzaamheid bij ouderen elk jaar toe. Ongeveer 920.000 Belgische ouderen of zo’n 46% van onze 65-plussers leven vandaag in eenzaamheid. In rust- en verzorgingstehuizen, maar ook thuis. Zorgbib speelt in op de nood aan bezoekjes en een vriendelijk woord dankzij bijna 900 vrijwilligers die dagelijks klaar staan. Elke dag brengen ze een bezoekje aan ouderen in rust- en ziekenhuizen, om hen een boek, cd of dvd aan te bieden, en belangrijker nog: een babbeltje.

30 nieuwe uitleenpunten in 2018

Eind vorig jaar mocht Zorgbib in het kader van Music For Life een grote gift ontvangen van brouwerij Leffe. De brouwer schonk 131.136 euro om zoveel mogelijk ouderen die eenzaam zijn een warm welkom te bieden. Daarmee openden we in 2018 al 30 nieuwe uitleenpunten. Ook in 2019 zullen er nog heel wat punten bij komen. Leffe steunt het concept van Zorgbib omdat het nauw aansluit bij haar oorsprong in de abdij, die al sinds 1240 haar deuren opent voor mensen in nood.  

Onze Zorgbib draait volledig op vrijwillige krachten, structurele steun van de Vlaamse overheid en giften van het publiek. Door de gestage groei van deze activiteit zijn we over heel Vlaanderen op zoek naar vrijwilligers die een paar uurtjes per week tijd vrijmaken en die te vinden zijn voor een gezellige babbel met anderen.

Kandidaten kunnen zich aanmelden via https://www.rodekruis.be/vrijwilligerzorgbib.