;

Op vakantie naar het kleinste kamertje

Reizen kan ontspannend, avontuurlijk of zelfs romantisch zijn. Tenzij je ziek wordt op reis natuurlijk. We geven je daarom graag enkele tips. 

Reisziekte

Je vertrekt naar je bestemming. Met de wagen, per bus, boot of vliegtuig. Als reisziekte opduikt, begint je reis alvast in mineur. Doordat je evenwichtsgevoel en waarnemingen niet met elkaar overeenstemmen kun je volgende symptomen opmerken: je voelt je duizelig en misselijk. Je bent bleek, kan last hebben van hoofdpijn en moet braken. Stop de bewegingen van het vervoermiddel als dat mogelijk is. Stap even uit. Doorgaans verdwijnen de symptomen dan vrij snel. Het kan ook helpen het venster te openen en rechtdoor naar buiten te kijken naar een vast punt in de verte. Adem traag en regelmatig.

Ben je gevoelig voor reisziekte?

  1. Eet vóór vertrek voor een lichte maaltijd.
  2. Drink regelmatig.
  3. Luister naar muziek. Lees niet tijdens het rijden en kijk niet naar een scherm.
  4. Neem plaats in de rijrichting.
  5. Er bestaan geneesmiddelen ter preventie van reisziekte, die je voor vertrek moet innemen. Gember helpt bij misselijkheid en kan een positief effect hebben bij reisziekte.

Reizigersdiarree

Door een infectie met micro-organismen kunnen toeristen die bijvoorbeeld hun vakantie doorbrengen in een (sub-)tropisch gebied last krijgen van reizigersdiarree. In de meeste gevallen is deze vrij onschuldig, maar ze is vooral erg vervelend en kan een vakantie verstoren. Als je last hebt van een vloeibare, waterige, dunne stoelgang en dit meermaals per dag, drink dan voldoende om uitdroging te voorkomen. Je kan ook koorts hebben en zweten, buikkrampen hebben, en je zwak en ziek voelen. Raadpleeg een arts of apotheker om medicatie te gebruiken die de diarree stopt.

Was frequent je handen, zeker na toiletgebruik, contact met dieren, koken en eten. Zo kan je diarree proberen te voorkomen. Kraantjeswater is in het buitenland niet altijd drinkbaar. Vraag dit na aan de reisgids of toeristische dienst. Als je twijfelt, drink enkel flessenwater en vermijd ijsblokjes. Eet in dat geval ook geen rauwe groenten of ongekookte voeding. Ook melkproducten op basis van ongekookte melk zijn een no go. Vermijd water in te slikken tijdens het zwemmen in open water. Gebruik geen medicatie ter preventie van diarree; deze zijn bedoeld als behandeling.