;

Ook vanop de fiets bieden onze vrijwilligers hulp

 

 

Maarten is 23 jaar, student leerkracht lager onderwijs én vrijwilliger bij Rode Kruis-Kortrijk. Op zich geen uitzonderlijk feit, maar wist je dat hij vanop de fiets andere mensen helpt? Samen met enkele collega's fietst hij geregeld rond op festivals en events om hulp te bieden op plaatsen waar een ambulance maar moeilijk door kan. Tijd voor een gesprek met deze jonge enthousiasteling!

 "Als jonge gast was ik heel nieuwsgierig naar wat het Rode Kruis eigenlijk was en wat de organisatie zoal deed. Na het volgen van een cursus Junior Helper en een cursus Eerste Hulp en Helper had ik de microbe helemaal te pakken en ben ik vrijwilliger geworden op mijn zestiende."

Je bent afdelingsverantwoordelijke voor Jeugd Rode Kruis, maar je maakt ook deel uit van de Hulpdienst. Vind je die afwisseling belangrijk?

"Ik vind dat heel fijn! Een aantal vrienden hebben Jeugd Rode Kruis opgestart in de afdeling Kortrijk en op die manier werd ik er ook bij betrokken en lag ik mee aan de basis van de lokale Jeugd Rode Kruiskern. Eerst was ik jeugdleider, later werd ik adjunct-afdelingsverantwoordelijk om uiteindelijk afdelingsverantwoordelijke van Jeugd Rode Kruis te worden. Mijn functie binnen de Hulpdienst is geleidelijk aan gegroeid. Aanvankelijk was ik werkzaam in een andere afdeling, maar na mijn overplaatsing naar Kortrijk kon ik mijn werk gewoon verder zetten. Dankzij heel wat kansen en na het volgen van nodige opleidingen werd ik hulpverlener. Door het volgen van het lesgeverstraject ben ik sinds kort ook 'instructeur in de Hulpdienst'."

Sinds wanneer zien toeschouwers van evenementen in Kortrijk jullie ook op de fiets passeren? 

"De afdeling doet dit toch al een hele tijd. Sinds januari '16 hebben we Rode Kruisfietsen, maar daarvoor gingen we gewoon op pad met onze eigen fietsen of huurden we enkele exemplaren gedurende de periode van een evenement. We zijn hiermee gestart omdat bepaalde plaatsen niet altijd even bereikbaar zijn. Tijdens loopwedstrijden bijvoorbeeld lopen de deelnemers vaak door het bos, op smalle paadjes en dat is praktisch gezien niet haalbaar voor een ziekenwagen om dan ter plaatse te gaan in geval van nood. Te voet duurt het vaak te lang om ter plekke te geraken, dus is de fiets de ideale oplossing."

Wanneer worden de hulpverleners op de fiets ingezet?

"Dit is zeer afhankelijk van het soort festival of event. Tijdens de triatlon in Kortrijk of bij loopwedstrijden zullen we bijvoorbeeld altijd vrijwilligers op de fiets inzetten. Ook tijdens Zomercarnaval is het handig om op die manier efficiënt in te zetten op hulpverlening. We rijden steeds in groepjes van twee vrijwilligers. Iedere vrijwilliger binnen de hulpdienst kan zich kandidaat stellen, maar ondertussen hebben wel al een vaste kern van 5 à 6 vrijwilligers die deze taak heel graag op zich neemt. Je hoeft geen uitgebreide skills te hebben, gewoon handig zijn op de fiets is meer dan voldoende!"

Krijgen jullie soms opmerkingen van aanwezigen als ze jullie op de fiets zien voorbij komen? 

"Ja, toch wel. We merken dat er af en toe mensen zijn die opkijken omdat ze niet wisten dat wij ook per fiets rondrijden. En er wordt al eens gegrapt over het feit dat we geen sirene op onze fietsen hebben, maar over het algemeen krijgen we toch vooral positieve reacties. We zijn ook heel herkenbaar dankzij onze eigen fietsen. Hoewel ik vroeger, toen ik nog interventies reed met mijn eigen bakfiets, nóg meer opviel."

Jullie beschikken over twee eigen Rode Kruisfietsen. Wat als er meer fietsen ingezet moeten worden tijdens een event?

"Dan huren we gewoon enkele elektrische fietsen extra!"

Wat doen jullie als er toch iets ernstig gebeurt?

"Omdat we slachtoffers niet met de fiets kunnen vervoeren, wordt er soms nog een ziekenwagen opgeroepen. Die rijdt tot waar mogelijk en het overige stukje wordt het slachtoffer op een draagberrie vervoerd. Maar sowieso zijn we per fiets steeds sneller te plekke om de toestand van het slachtoffer te controleren."

Heeft een interventie op de fiets iets speciaals voor jou?

"Wat mij betreft is het een hele andere beleving om een evenement vanop de fiets te volgen. Je rijdt veel meer rond en ziet dus een pak meer van het event op zich dan een interventieploeg te voet. Bij mooi weer is dat heel leuk en worden er wel wat kilometers afgereden."