;

Ook onze brugvrijwilligers keren terug naar school

1 september! Tijd voor heel wat kinderen, juffen en meesters om opnieuw richting schoolbanken te trekken. Maar ze zijn niet alleen. Ook onze 531 brugvrijwilligers zijn er helemaal klaar voor! 

Wat onze brugvrijwilligers precies doen? Zij zorgen voor dat tikkeltje extra begeleiding aan kwetsbare kinderen. Kinderen uit allochtone gezinnen, kinderen met een handicap, kinderen van wie een ouder of grootouder overleden is, kinderen van wie de ouders recent gescheiden zijn en anderstalige nieuwkomers. Want onderwijs kan voor hen een belangrijke stap naar een betere toekomst zijn.

Brugfigurenproject

Scholen doen zelf al grote inspanningen om deze kinderen betere toekomstkansen te geven, maar toch zijn er nog altijd kinderen die moeilijk aansluiting vinden bij ons schoolsysteem. Met ons Brugfigurenproject ondersteunen we scholen graag bij die belangrijke opdracht. Om de kinderen zo goed mogelijk te helpen, ontwikkelden we een evidence-based richtlijn, gebaseerd op wetenschappelijke studies. De richtlijn bevat aanbevelingen over welke didactische activiteiten het meest nuttig zijn. Deze aanbevelingen zullen onze vrijwilligers helpen bij de keuze van hun activiteiten die ze met de kinderen uitvoeren: 

  • Onze studies wezen uit dat voorlezen, puzzels maken, spelen met blokken en samen zingen een positief effect heeft bij de begeleiding van kleuters.

  • Voor kinderen in de lagere school kan dan weer de nadruk gelegd worden op activiteiten zoals het lezen van boeken of poëzie, rollenspellen en een bezoekje aan de bibliotheek. 

Ook de ouders van de kinderen worden zoveel mogelijk betrokken bij deze extra begeleiding.

Zelf interesse om brugvrijwilliger te worden? Dat kan!

Stel je kandidaat