;

On track voor de Paralympische Spelen

Vier fiere Congolese atleten zijn klaar om hun land te verdedigen tijdens de Paralympische Spelen in Rio van 7 tot 18 september en dat dankzij de steun van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en het Paralympische bestuur.

Ik had nooit gedacht zo ver te geraken, dus ik ben meer dan gelukkig! 

Aan het woord is Luina Kiese Rosette die in 2010 begon met atletiek. In datzelfde jaar verloor ze haar rechterbeen nadat ze op een landmijn terecht was gekomen in Rutshuru. Door het revalidatieprogramma van het ICRC kreeg ze een aangepaste behandeling én een prothese maar het was de sport die haar leven echt veranderde en haar hielp om het drama te boven te komen.  Samen met Tolombo Kitete Crispin zal Luina in Rio onder andere deelnemen aan het speerwerpen.

Twee andere atleten, Mwengani Mabonze John en Kinzonzi Kaba Paul, zullen deelnemen aan de loopwedstrijden. Het ICRC zorgde ervoor dat ze aangepaste rolstoelen én reservestukken kregen.

Voor de vier sporters is winnen niet het allerbelangrijkste: "Als ze erin slagen om hun eigen records te breken, is dat al een overwinning op zich. Medailles zijn voor hen minder belangrijk," laat de voorzitter van het Paralympische bestuur weten.