;

Noodopvangcentra worden gesloten

De federale regering heeft beslist om een dertigtal opvangcentra voor asielzoekers in ons land te sluiten. Dit omdat het aantal nieuwe asielzoekers blijft afnemen. Voor Rode Kruis-Vlaanderen betekent dit de sluiting van 9 noodopvangcentra. De sluiting van deze asielcentra zal gefaseerd verlopen in het najaar, tussen september en het einde van het jaar.

We pleiten voor het behoud van een aantal bufferplaatsen zodat een mogelijk nieuwe piek gemakkelijk opgevangen kan worden en een jojo-effect vermeden wordt. Het noodopvangopvangcentrum van Westakkers in het Waasland wordt zo'n 'bufferplaats' voor zo'n 200 asielzoekers en het noodopvangcentrum in Houthalen-Helchteren blijft open.

Voor 300 tijdelijke medewerkers komt er vrij abrupt een einde aan hun contract, al staat in hun arbeidsovereenkomst dat dit loopt voor zover de federale overheid de centra openhoudt.

We zijn die mensen erg dankbaar, want ze zijn er werkelijk op het toppunt van de asielzoekerscrisis in 'gegooid' en ze hebben zich meteen voor meer dan 100 procent gegeven, want nooit in die crisisperiode hebben we mensen op straat moeten laten staan.