;

Nieuw! Polsbandje vervangt lanyard en badge bij donatie

Je kent ze wel ... die lanyards met badge die je krijgt bij aanmelding op een mobiele bloedinzameling of in een donorcentrum. Die lanyards en badge - met daarop je persoonlijke gegevens - worden vanaf 29 april vervangen door een polsbandje.

Waarvoor wordt het polsbandje gebruikt?

Met het polsbandje identificeren we je tijdens het hele afname-proces. Op het polsbandje wordt een etiket aangebracht met een unieke barcode. Tijdens je gesprek met de arts en net voor de afname start, wordt deze barcode ingescand.

Waarom een polsbandje?

In tegenstelling tot de vroegere lanyard, kan het polsbandje niet verwijderd worden tijdens het donatieproces. Zo zijn we 100% zeker van een unieke identificatie van jou én je donatie. Tijdens elke stap van je donatie wordt het polsbandje gecontroleerd en gescand. Dat maakt onze bloedproducten nóg veiliger.

Mag ik het polsbandje zelf verwijderen? En wanneer?

Om veilig bloed te kunnen garanderen is het belangrijk dat je het polsbandje het hele afnameproces aanhoudt. Wanneer je thuiskomt, mag je het polsbandje verwijderen.

Waarom krijg ik een postdonatie donorkaart? Wat is dit juist?

Een postdonatie donorkaart is de combinatie van de vroegere post­donatiekaart (die je na elke donatie kreeg) en de donorkaart (die je na je 2de donatie per brief kreeg). De nieuwe postdonatie donor­kaart bevat je unieke donorID voor het melden van risicogedrag of ziekte, koorts, ongemak na je donatie. Op het kaartje vind je ook je bloedgroep als donor en het aantal keer je al bloed, plasma en/of bloedplaatjes gaf.