;

Nieuw donorcentrum in Roeselare opent de deuren

Vrijdag 4 oktober openden we een nieuw donorcentrum in Roeselare. Het is het twaalfde donorcentrum dat we in Vlaanderen opstarten. Het centrum ligt op het einde van de Ooststraat, een bruisende winkel-wandelstraat vlakbij het station van Roeselare. Bovendien is het donorcentrum vlot bereikbaar via de fietsroute Beveren-Rumbeke.

Stijgende vraag naar plasma

De opening van het nieuwe donorcentrum kadert in de inspanning die onze organisatie levert om aan de stijgende vraag naar plasma te voldoen. Ten eerste is bloedplasma erg belangrijk voor patiënten die een ernstige bloeding hebben gehad. Daarnaast is plasma een belangrijke basis voor medicatie die onder andere mensen met immuunziektes of stollingsstoornissen helpt genezen. De federale overheid vraagt alle bloedinstellingen dan ook om elk jaar 5% meer plasma in te zamelen, om zo op termijn zelfvoorzienend te worden en dus niet afhankelijk te zijn van het buitenland. Daarom optimaliseren we de bestaande donorcentra, door o.a. het aantal afnamebedden voor plasma en de openingsuren uit te breiden, en openen we nieuwe centra op locaties die vlot bereikbaar zijn én waar veel voorbijgangers passeren.

Veel vers bloed

In Roeselare is er dankzij de bijna 63.000 inwoners heel wat ‘vers bloed’ te vinden. Dankzij de lokale afdeling organiseren we meerdere succesvolle mobiele bloedinzamelingen in de stad, waardoor we ervan overtuigd zijn dat heel wat donoren snel hun weg zullen vinden naar het nieuwe donorcentrum. Bovendien openen we het donorcentrum vijf keer per jaar op zaterdag , zodat ook drukbezette Roeselarenaars kunnen komen doneren.

Officiële opening

Roeselaars burgemeester Kris Declercq opende het donorcentrum officieel met een speech. Ellen Desmet, die uit buurstad Wevelgem komt, gaf het goede voorbeeld met een plasmadonatie. Haar dochtertje Sofia (5) heeft PID, een primaire immuunstoornis, waarvoor ze om de drie weken een volledige dag immuunstoffen uit plasma toegediend krijgt. Vanaf vandaag kunnen ook Roeselaarse donoren helpen om patiëntjes zoals Sofia te helpen. En ook Jeremy Vandoorne, bekend als model en presentator, maar zeker ook als Xavier uit de jeugdserie Rox, kwam langs als kersvers ambassadeur van het donorcentrum. Hij zal Roeselarenaars warm maken om de arm uit de mouw te steken.

Praktische info

 • Locatie: Ooststraat 148 - 8800 Roeselare (vlakbij het station)
 • Algemene openingsuren:
  • Maandag tot en met donderdag van 8u30 tot 20u
  • Vrijdagvoormiddag van 8u30 tot 12u
 • Ook dit donorcentrum opent dit jaar nog 3 keer de deuren op zaterdag:
  • Zaterdag 5 oktober 2019 van 9u tot 15u
  • Zaterdag 21 december 2019 van 9u tot 15u
  • Zaterdag 28 december 2019 van 9u tot 15u

Maak een afspraak

Blijf op de hoogte

Volg het donorcentrum in Roeselare op Facebook en blijf zo op de hoogte het reilen en zeilen in het donorcentrum!

Ja, ik volg het donorcentrum op Facebook