;

Niet schieten! Hulp is onderweg!

Weet jij hoe het komt dat het Rode Kruis er in slaagt om veilig door conflictgebieden te trekken? Dit kan onder andere door onze emblemen. Het rode kruis, de rode halve maan en het rode kristal zijn internationaal erkende symbolen van bescherming. Ze betekenen: "Schiet niet!" Meer nog, schiet niet want neutrale en onpartijdige hulp is onderweg.

Zo slaagde Zuid-Soedanese Rode Kruis er maandag 11 juli in om het door geweld geteisterde Juba te bereiken. Mensen op de vlucht ontvingen voedselhulp en gewonden kregen de noodzakelijke medische zorg en hulpmiddelen. Voor zo’n 3.700 patiënten en families werd onderdak opgezet in kerken en medische centra. De situatie in de regio blijft zorgwekkend, zeker met de aangekondigde zware regens.

Meer over het conflict en onze inzet in Zuid-Soedan.

Universele tekenen van hoop

Onze drie emblemen zijn universele tekenen van hoop voor mensen in humanitaire crisissen, zoals gewapende conflicten, interne onrust en noodsituaties.

Ook al is het in België geen oorlogstijd, toch mogen de emblemen hier niet zomaar gebruikt en zeker niet misbruikt worden. Ook in vredestijd gelden er verplichtingen. Daarom is het belangrijk om – ook in België – te waken dat de emblemen gerespecteerd worden. Je mag ze dus niet gebruiken als design voor hippe pleisters, het logo voor je dierenartspraktijk of uithangbord van je café.

 Er zijn drie type schendingen:

  • Imitatie: jouw teken lijkt door de vorm en/of kleur heel sterk op onze emblemen. Dit creëert verwarring en dat mag niet.
  • Onrechtmatig gebruik: je gebruikt onze emblemen zonder het te checken. Je hebt misschien geen slechte bedoelingen, maar je bent niet bevoegd om onze emblemen te gebruiken.
  • Verraderlijk gebruik (perfidie): je gebruikt onze beschermde emblemen bewust om strijders of militair materiaal te beschermen. Dit wordt in oorlogstijd beschouwd als een oorlogsmisdaad.

Kortom, wil je onze emblemen gebruiken? Check dit dan altijd met Rode Kruis-Vlaanderen.

Wil je meer weten? Onze experten Internationaal Humanitair Recht vertellen je meer over het correct en oneigenlijke gebruik van deze beschermde emblemen.