;

Nepal, 1 jaar later

Op 25 april is het precies 1 jaar geleden dat een verwoestende aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter Nepal trof. 8.856 mensen stierven, 800.000 huizen werden verwoest en evenveel gezinnen waren van de ene op de andere dag dakloos. Zo'n 8.000 Nepalese Rode Kruisvrijwilligers kwamen onmiddellijk in actie om de getroffen bevolking te helpen.   

Ook vanuit de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) is snel gereageerd: 500 extra specialisten zijn ter plaatste gestuurd en vanuit de noodstocks werd onmiddellijk materiële hulp vrijgemaakt. In deze fase werden 1000den mensen geholpen.

Rode Kruis-Vlaanderen had nog voor de aardbeving een delegatie ter plaatse. Ook zij waren actief betrokken bij de noodhulpfase maar vooral nu komt onze expertise rond WASH (Water and Sanitation) en PASSA (Participatory Approach to Safe Shelter Awareness) goed van pas.

Rode Kruis-Vlaanderen zorgde met het geld dat de Belg massaal gestort heeft - 1 miljoen euro - voor de voorbereiding om in een latere fase onder andere toiletten te bouwen en waterleidingen te herstellen. Verder werden ook de mensen opgeleid om op een veilige manier hun huizen herop te bouwen.

Trage heropbouw

Toch laat de eigenlijke heropbouw op zich wachten. Het Rode Kruis plant in totaal 11.600 nieuwe, veilige woningen maar wacht daarvoor nog steeds op een bouwovereenkomst met de Nepalese overheid. Die talmt al maanden met het doorhakken van belangrijke knopen – tot grote frustratie van hulporganisaties maar vooral ook van de lokale bevolking.

Ondertussen blijven we de lokale bevolking wel ondersteunen met onder andere ‘cash grants’, cash geld waar mensen bijvoorbeeld zaaigoed mee kunnen kopen of extra warme kledij voor de winter.

Samengevat kan je alles nog even bekijken in onderstaand filmpje